Linkovi

Iraèko reagovanje na elektro-energetski kolaps - 2003-08-16


Iraèani ne saseæaju sa sa milionima Amerikanaca i Kanadjana pogodjenim kolapsom elektroenegetske mreže u delovima Amerike i Kanade. Prekid struje je èest u Iraku . Koalicioni administartor u toj zemlji Pol Bremer apelovao je na Iraèane da budu strpljivi u jeku nasojanja da se poveæa proizvodnja elektriène energije. Dopisnik Glasa Amerike Kirk Troj razgovarao je sa gradjanima Bagdada o kolapsu elektroenergetske mreže u Sjedinjenim Državama i zabeležio sledeæe. Iraèani dobro znaju kako se živi bez struje. Apotekarka u Bagdadu Kavbek Husein se žali da koaliciona uprava nije ispunila obeæanje o dostavi struje.

“Amerikanci obeæavaju iz nedelje u nedelju nedelje da æe biti struje. Bremer je obeæao da æe dovod struje biti veoma dobar 25. jula. I ništa od toga. Neka sada Amerikanci pate samo nekoliko sati da bi znali kako se mi oseæamo.“

Skoro pedeset miliona Amerikanaca i Kanadjana je provelo preko dvadeset devet sati bez struje, poèev od prošlog èetvrtka uveèe u do sada najgorem kolapsu elegroenergetskog sistema u Severnoj Americi. Iraèka elektroenergetska mreža je teško ošteæena u ratu i u veæem delu zemlje struje ima samo nekoliko sati dnevno. Sabotaža, zastarela oprema i nestašica goriva za generatore otežavaju stanje. Amerièke trupe rade na poboljšanju elektroenergetske mreži ali ukazuju da æe biti potrebno nekoliko meseci, uz milijarde dolara, da bi se garantovala redovna dostava elektroenergije. Mnogi Iraèani se nadaju da æe iskustvo u Severnoj Americi dati pouku koja bi mogla da se primeni u Iraku. Vlasnik prodavinice kancelarijskog materijala u Bagdadu Ahmad Amin došao je do svog zakljuèka.

“Elektrika je važna za sve. Potrebna nam je. Ako se taj problem može rešiti tamo, može se rešiti i ovde, “zakljuèuje Ahmad Amin. Iraèanima je najteže da prebrode letnju žegu bez struje. Temperatura se kreæe oko pedeset Celzijusevih stepeni veæ nekoliko nedelja. Mnogi Iraèani i nekoliko amerièkih vojnika umrli su od velike vruæine. Dok amerièki i kanadski politièari nastoje da utvrde uzrok kolapsa elektroenergetske mreže u Severnoj Americi , Iraèanin Abdul Saeb Damad tvrdi da mu je krivac poznat.

“Šta smo uèinili da bismo sada patili? To je božja kazna,“ tvrdi Iraèanin Damad.

XS
SM
MD
LG