Linkovi

Hezbolah mora otiæi - 2003-08-15


9. avgusta ove godine devetogodišnji Haviv Dadon je ubijen blizu svoje kuæe u Šlomiju, u Izraelu, artiljerijskom granatom koju su ispalili teroristi Hezbolaha u Libanu. Još najmanje èetvoro civila je ranjeno u tom napadu, ukljuèujuæi i jednu ženu sa devetomeseènim sinèiæem. Nekoliko sati kasnije izraelski borbeni lovci su napali polažaje terorista Hezbolaha u južnom Libanu. Hezbolah je poèeo sa artiljerijskim napadima na izraelske pogranièna podruèja 8. avgusta. U tim napadima su pogodjeni jedan tržni centar i obdanište. Odgovornost za te napade snose Hezbolah i zemlje koje ga podržavaju - Iran, Liban i Sirija. Hezbolah je radikalna organizacija šiitskih muslimana osnovana 1982. godine. Njegova inspiracija potièe od režima ajatole Homeinija, koji je uspostavio radikalni muslimanski režim u Iranu. Hezbolah je definisao svoj cilj kao uništenje države Izrael i uspostavljanje verskog islamskog režima u Libanu. Hezbolah dobija znatne sume novca, obuku, oružje, eksplozive i drugu vrstu pomoæi od Irana. Sirija dozvoljava Iranu da dotura pomoæ Hezbolahu preko Damaska. Ona takodje daje Hezbolahu diplomatsku i politièku podršku. Libanska vlada je dugo dozvoljavala Hezbolahu i teroristièkim organizacijama poput Palestinskog islamskog džihada, Narodnog fronta za oslobodjenje Palestine i Hamasa da deluju sa teritorije Libana. Predstavnik amerièkog državnog sekretarijata, Filip Riker, tim povodom je izjavio:

“Nastaviæemo da vršimo pritisak na Siriju i libanske lidere i da ih podeseæamo da postoji nova strateška dinamika u regionu i da je došlo vreme da okonèaju svoju podršku Hezbolahu. Takodje æemo nastaviti da zahtevamo od libanske vlade da razmesti svoje snage u južnom delu Libana i preuzme kontrolu nad tim oblastima od Hezbolaha, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1496“.

Teroristi Hezbolaha su izvršili bombaške napade na ambasadu SAD i na kasarnu u kojoj su bili smešteni amerièki marinci u Bejrutu, 1983. godine. Oni su takodje oteli putnièki avion ubili jednog od putnika - amerièkog državljanina 1985. godine. Hezbolah je takodje vršio bombaške napade na ambasade drugih zemalja u Libanu, kidnapovao državljane zapadnih zermalja i vršio napade u kojim su stradali nedužni muškarci, žene i deca u Izraelu i Argentini. Predsednik Džordž Buš je uputio sledeæu poruku državama koje sponzorišu Hezbolah: ”Sirija i Iran nastavljaju da pružaju utoèište i podršku teroristima. To je potpuno neprihvatiljivo i države koje pružaju podršku teroristima biæe smatrane odgovornim za takve aktivnosti.

XS
SM
MD
LG