Linkovi

Toplotni talas u Evropi - 2003-08-14


Rekordna vruæina u Evropi konaèno popušta; neobièno visoka temperatura se polako vraæa na normalnu letnju . No, kako ukazuje dopisnica Glasa Amerike iz Pariza Lisa Brajent, nedaæe koje je prouzrokovao toplotni talas nisu prošle.

Prognoze evropskih meteorologa su konaèno povoljne; temperatura se vraæa sa 40 i ivše Celzijusevih stepeni na 20 i 30 u delovima Ffancuske i Britanije. U drugim delovima Evrope takodje se oèekuje skoro olakšanje. No, rekordna žega i suša ostavile su svoj pustošeæi trag u prostranim oblastima starog kontinenta, ukljuèujuæi šumske požare u Hrvatskoj i Portugalu. Bolnice i mrtvaènice su pune u Francuskoj zbog oboljenja i smrtnih sluèajeva povezanih sa toplotnim talasom. Francuski premijer Žan -Pjer Rafaren izneo je juæe plan za vanredo stanje u Parizu pred ddugi vikend. Premijer Rafaren je takodje obeæao da ce zatražiti od Evropske komisije da ukaže hitnu pomoæ francuskim poljoprivrednicima pogodjenim sušom. Nije izvesno da li æe taj pokušaj da uspe jer je komesar za poljoprivredu Evropske unije ukazao da više nema raspoloživih novèanih sredstava za tu vrstu pomoæi. Ffancuska vlada je , uprkos svojim nastojanjima, suoèena sa kriitovanjem zbog naèina svog prilaza toplotnom talasu. Lekari hitne pomoæi su okriivli konzervatinu vladu premijera Rafarena da nije planirala masovan priliv ljudi obolelih od rekordne toplote u bolnice širom zemlje. Upravitelji mrtvaènica se žale zbog sanitarne katastrofe dok nastoje da se nose sa veæim brojem tela nego što mrtvaènice mogu da prime. Ekološke grupe poput Zelenih osudile su odluku fransuske i nemaèke vlade da privremeno ublaže temeraturu vode koju nuklearne elektrane ispuštaju u reke i jezera.

”Nuklearni ekspert Zelenih u Francuskoj Frederik Marilier tvrdi da se takvim merama rizikuje pomor ribe i vodenog bilja i dalje pustošenje sredine veæ pogodjene sušom. . No, državni funkcioneri i direktori enegetskih kompanija uzvraæaju da je cilj tih mera da se osigura pstojano snabdevanje strujom i da æe one biti korišæene štedjlivo“.

Nekoliko francuskih ministara je branilo preko radija i televizije vladin prilaz toplotnom talasu. Medju njima je i ministar zdravlja Žan-Ffansoa Matei.

“Matei je po prvi put priznao u intervjuu francuskoj televiziji da da je zemlja suoèena sa epidemijom koja je povezana sa toplotnim talasom“.

Lament Evropljana zbog silne žege našao je odjeka u juèerašnjem uvodniku vašingtonskog lista “Washington Post.“ Navedeno je, iizmedju ostalog, da je jedan taksista u Švedskoj došao na posao u suknji jer mu je poslodavac zabranio da dodje u kratkim pantalonama, dok èuvari u zoološkom vrtu u Amsterdamu rashladjuju šimpanze zamrznutim voæem. No, sad kad su i sami žrtve žege ništa veæa od one koja vlada u Hjustonu i Dalasu, Evropljani æe možda drugaèije gledati na amerièke pronalaske kojima se veæ dugo podsmevaju: kancelarijske prozore koji ne mogu da se otvore, erkondišning koji proizvodi subartièku temeperaturu i èašu vode sa ledom u svakom restoranu.

XS
SM
MD
LG