Linkovi

Progres na Bliskom istoku - 2003-08-14


Na kraju drugog svetskog rata SAD su se obavezale da æe pomoæi u izgradnji prosperitetne i demokratske Evrope. Savetnica amerièkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, Izjavila je da su SAD i njihovi saveznici preuzeli sliènu obavezu na Bliskom istoku.

“To je region koji pati od onog što vodeæi arapski intelektualci nazivaju politièkim i ekonomskim ”deficitom slobode“. To je region u kojem oseæanje beznadja stvara plodno tle za ideologije koje stièu pristalice ne time što obeæavaju mladim generacijama univerzitetsko obrazovanje karijeru i porodicu, veæ time što ih motivišu da sebe raznesu u samoubilaèkim bombaškim napadima - stvarajuæi time pretnju Americi i svetskoj bezbednosti”.

SAD rade na uspostavljanju demokratije, tolerantnosti, prosperiteta i slobode na Bliskom istoku. Gospodja Rajs kaže da je oslobodjenje Iraka veliki korak u tom pravcu.

“Režim Sadama Huseina predstavljao je pretnju bezbednosti SAD i celog sveta. To je bio režim koji je nastojao da se domogne oružja masovnog uništenja, koji je posedovao takvo oružje i koji ga je upotrebio. Taj režim je bio povezan sa teroristima i u dva navrata je izvršio invaziju na susedne zemlje, prkoseæi medjuanrodnoj zajednici i kršeæi odredbe 17 rezolucija UN u periodu od 12 godina. Režim Sadama Huseina je time svima stavio do znanja da se neæe razoružati i da se neæe povinovati praviènim zahtevima medjunarodne zajednice. Nije moglo da se dopusti da se takva pretnja nastavi“.

Transformacija Bliskog istoka neæe biti laka i zahtevaæe dosta vremena. Medjutim, Kondoliza Rajs dodaje da je ona u interesu svih.

“Rešenost za saradnju sa svetom, koji je bezbednoiji i bolji, je u osnovi strategije predsednika Buša koja je objavljena pre gotovo godinu dana. Ta strategija zahteva od Amerike da iskoristi svoj položaj, zasnovan na snazi i uticaju bez presedana, da bi uspostavila ravnotežu snaga koja æe pogodovati slobodi. Njen cilj je, prema reèima predsednika Buša, da se stvore uslovi u kojima æe sve zemlje i društva moæi da izaberu prednosti, kao i izazove, politièke i ekonomske slobode“.

Amerikanci veruju da æe narodi Bliskog istoka izabrati slobodu ukoliko im se za to pruži prilika.

XS
SM
MD
LG