Linkovi

Iraèki ekstremisti - 2003-08-14


Struènjaci kažu da bi Irak, sa poroznom bezbednosnom infrastrukturom, mogao da postane centar ekstremizma u tom regionu. Mohamed Saleh je struènjak za ekstremistièke organizacije, i šef kairskog dopisništva arapskog dnevnika Al Hajat, koji izlazi u Londonu:

Saleh istièe da je Irak postao centar pažnje ekstremistièkih organizacija zbog toga što takve grupe traže mesta na kojima je slabija bezbednost. U Irak je, dodaje on, lako uæi i u njemu se mogu naæi brojna skloništa, lako se može krijumèariti oružje i obuèavati. On veruje da ekstremisti iz Avganistana, Saudijske Arabije, Egipta Sudana, Bosne i Albanije pokušavaju da udju u Irak u nadi da æe obnoviti svoje aktivnosti. Saleh dodaje da æe Iraèani koji su gnevni zbog amerièke i britanske okupacije njihove zemlje, verovatno prigrliti ekstremizam kao šansu da primoraju okupatore da napuste Irak. Saleh dodaje da ekstremistièke grupe vide Irak kao” poslednji veliki prostor“ na kome se može voditi Džihad, ili sveti rat, protiv okupatorskih snaga. On kaže da je tamo lako vršiti napade na amerièke snage. Hala Mustafa, struènjak za ekstremistièke grupe u centru Al Ahram za politièke i strategijske studije u Kairu, kaže da je iraèka dominantna šiitska populacija medju onima koje æe najverovatnije spremno doèekati podršku ekstremistièkih grupa i susednih vlada kako bi obezbedili da amerièka ideologija i demokratija ne budu prihvaæeni u Iraku.

Šiite generalno, ne podržavaju samo drugi Šiiti ili islamisti ili ekstremisti u arapskom svetu, veæ ih, verujem, podržavaju i neke druge vlade i režimi koji ne dele istu ideologiju niti imaju istu teokratiju. Stoga oni koriste ovu situaciju na veoma pragmatièan naèin da bi zaustavili amerièku strategiju ili komplikovali rad Amerikanaca u tom regionu.

Mustafa kaže da bi arapski nacionalisti takodje mogli da pokušaju da udju u Irak kako bi se borili sa amerièkim i britanskim trupama u ime arapskog ponosa. I amerièki i iraèki funkcioneri su saopštili kako occekuju da æe širok spektar muslimanskih militantnih grupa uæi u Irak i da æe broj njihovih napada stalno rasti.

XS
SM
MD
LG