Linkovi

Pomoæ ilegalnim imigrantima da pronaðu posao - 2003-08-14


Te tople i vlažne srede u šest ujutru nekoliko desetina pretežno Hispanaca - od kojih mnogi ne govore Engleski - vrte se oko starog skladišta. Ti ilegalni imigranti - koji su vešti vodoinstalateri, moleri ili mehanièari - èekaju na parkingu kraj Centra za nadnièare na potencijalne poslodavce. Oni smesta okružuju sve automobile koji se približavaju parkingu oèajnièki pokušavajuæi da dobiju posao. Pre no što je centar otvoren pre sedam godina, oni su se skupljali ispred lokalnih biznisa ometajuæi mušterije i saobraæaj. Vlasnici radnji su èesto morali da zovu policiju kako bi ih naveli da se raziðu. Manuel Ariaga rukovodi ovim centrom. On kaže da policija sada ima gde da ih pošalje:

“Policija puno pomaže. Oni ljudima kažu poðite tamo u Centar gde imaju posao za nadnièare - pa pokušajte da ga dobijete“.

U zavisnosti od vremenskih prilika i dana u nedelji, Centar u Nort Sampson ulici i još jedan objekat na drugom mestu u Hjustonu nude poslove za 50 do 300 nadnièara dnevno. Kad Ariaga upozna te muškarce i njihove sposobnosti, on ih povezuje sa poslodavcima koji su se registrovali da traže takvu vrstu radne snage. To poverenje je obostrano - mnogi nisu bili voljni da proðu intervju za posao zbog svog ilegalnog statusa, dok im Ariaga nije rekao da je to u redu. Šezdesetogodišnji Lesli Votson traži ove vanredne poslove. On nije ilegalni imigrant, svojevremeno je zaraðivao platu, ali nije bio sreæne ruke:

“Poèeo sam kao radnik u avio industriji, za kompanije kao što su General Dynamics, Lokid Martin, Boeing i Lear Jet i Federal Express. Imao sam i svoj sopstveni biznis - mali restoran, zatim sam prošao težak razvod, izgubio najveæi deo investicija i postao depresivan pod stare dane. Na kratko sam se odao drogama da bi zatim shvatio da imam problem te se prikljuèio programu za rehabilitaciju.“

Nadzornik centra, Manuel Ariaga, kaže da voli da pomaže ovim ljudima da pronaðu posao. On je rastao u tom kraju i smatra da time uzvraæa svojoj zajednici. Grad Hjuston æe nastaviti da finansira te Centre i zatvara oèi pred èinjenicom da ovi ljudi nemaju legalna dokumenta jer time pomaže svojim graðanima - legalnim i nelegalnim da pronaðu posao.

XS
SM
MD
LG