Linkovi

Sto dana od prestanka vojnih operacija u Iraku - 2003-08-13


Nedavno se navršilo sto dana od prestanka velikih vojnih operacija u Iraku. Reèima predsednika Džordža Buša: Sjedinjene Države zajedno sa dvadeset drugih zemalja rade na tome da Irak postane bezbednija zemlja.

”Koalicione snage nastavljaju borbu protiv pripadnika Baas partije i stranih terorista koji pokušavaju da spreèe uvoðenje reda i stabilnosti. Sve više Iraèana nam dolazi sa odreðenim informacijama o nekim razbojnicima što nam omoguæava da vršimo racije, hapsimo ih i oduzimamo oružje.“

Koalicione snage rade sa iraèanima na osnivanju nove iraèke vojske i policije. Banke su ponovo otvorene. Devno se crpi preko milion barela sirove nafte i više od dva miliona galona benzina. Reèima predsednika Buša, Irak se kreæe u pravcu slobodnog društva, kakvo je Iraèanima dugo osporavano.

“Život Iraèana se vraæa u normalu, proradile su bolnice i škole, a snabdevanje vodom i druge usluge doistižu predratni nivo. Širom Iraka skoro sva deca školskog uzrasta su završila školsku godinu i prvi put posle mnogo godina u Iraku postoji slobodna štampa. “

Što je još važnije, Iraèani preduzimaju korake za uspostavljanje samouprave.

” Iraèki vladajuæi savet, koji se sastoji od dvadeset pet predstavnika iz cele zemlje, redovno zaseda, imenuje ministre i vodi raèuna o državnom budžetu. Uskoro æe narodni predstavnici poèeti da rade na nacrtu ustava, a uslediæe i slobodni izbori.

Sto dana nije dovoljno vremena da se isprave strahote ostavštine Sadama Huseina. Meðutim kao što je rekao predsednik Buš ” za iraèki narod ovo je je bio period kao nikada u istoriji postojanja zemlje. Ovo je vreme promena i raðanja nade posle decenija tiranije.”

XS
SM
MD
LG