Linkovi

Spreèen pokušaj prodaje raketa u Njujorku - 2003-08-13


Sudija federalnog suda naredio je pritvor bez moguænosti puštanja uz kauciju za britanskog državljanina indijskog porekla Hemanta Lahanija, optuženog da je pomagao teroristima time što je pokušao da u Sjedinjene Države uveze lanser i rakete tipa zemlja-vazduh. Da bi se dozvolilo odvijanje operacije hvatanja sumnjivih, vlasti su dozvolile da u zemlju udje jedna školska raketa kao model. Amerièki tužilac Kristofer Kristi je izneo da je Lahani rekao jednom svedoku da bi za ispunjavanje ugovora trebalo da naruèi 50 pravih raketa. Lahani i još dva èoveka uhapšeni su juèe, u trenutku kada je trebalo da dodje do primopredaje avansa. Tužilac Kristi je ovu akciju nazvao važnim trijumfom u borbi protiv terorizma.

”Nema sumnje da je Lahani imao simpatije za teroriste koji su pokušavali da naude našoj zemlji. Za Amerikance je govorio da su kopilad, a Osamu bin Ladena je nazivao herojem iako je dobro znao da je cilj ove kupovine bilo ubijanje Amerikanaca i nanošenje udarca stabilnosti naše privrede.“

Hapšenju je prethodila 18-meseèna tajna operacija koju su vodili Federalni istražni biro, britanski i ruski agenti. Kristi je posebno hvalio Ruse koji su bili u stanju da identifikuju osobu koja je u Rusiji nabavila lanser i rakete tipa zemlja-vazduh i koja je pokušavala da ih proda u inostranstvu:

”Ovo nije moglo da bude postignuto bez pomoæi ruske vlade koja je odigrala neprocenjivu ulogu u osiguravanju da planovi ovih terorista nikada ne budu ostvareni.“

Drugi optuženi, Moinudin Ahmed Hamid, takodje je zadržan u pritvoru bez prava na puštanje uz kauciju, do prvog pretresa iduæe nedelje. On je optužen za uèešæe u zaveri za bavljenje nedozvoljenim finansijskim transakcijama. Funkcioneri kažu da je Hamid stigao iz Malezije, ranije ove nedelje, u okviru šireg plana za dopremanje još 50 raketa. Treæi optuženi, njujorški juvelir Jehuda Abraham, biæe optužen kasnije, u vezi sa pranjem novca. Funkcioneri amerièkih službi za zaštitu zakona kažu da se istraga nastavlja u Britaniji, Rusiji i Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG