Linkovi

Uoèi razgovora o severnokorejskoj krizi - 2003-08-13


Zvanièna severnokorejska novinska agencija kaže da je ”nemoguæe i nezamislivo“ da ta zemlja dozvoli inspekcije svojih nuklearnih postrojenja bez prethodnih promena u amerièkoj politici. Navodeæi jednog funkcionera ministarstva inostranih poslova, korejska Centralna novinska agencija je saopštila da Vašington treba da potpiše sa Pjongjangom ugovor o nenapadanju i odustane od svog neprijateljskog stava prema toj komunistièkoj zemlji.

Ovo saopštenje možda nagoveštava stav koji æe Pjongjang zauzeti na skorašnjim razgovorima o rešavanju medjunarodnog spora u vezi sa severnokorejskim nuklearnim programom. Sjedinjene Države, Severna Koreja, Kina, Japan, Rusija i Južna Koreja trebalo bi da zapoènu razgovore u Pekingu, najverovatnije 27. avgusta. U severnokorejskom izveštaju takodje je odbaèena ideja o kolektivnim bezbednosnim garancijama medju uèesnicima razgovora u Pekingu, jer, kako je reèeno, Severnoj Koreji preti opasnost samo od Sjedinjenih Država pa kolektivni sporazum o bezbednosti ne bi imao smisla. Bušova administracija se protivi potpisivanju ugovora sa Severnom Korejom.

Norijuki Suzuku, struènjak za severnu Koreju u tokijskoj agenciji Radiopres, koja prima i prevodi radio emisije iz Pjongjanga, kaže da i Pjongjang i Vašington skupljaju politièke poene uoèi razgovora:

Suzuki kaže da obe vlade kupuju vreme i iznosi mišljenje da Sjedinjene Države nastoje da iznure siromašnu Severnu Koreju. S druge strane, Pjongjang ubrzano radi na razvoju nuklearnog naoružanja kako bi imao moæno sredstvo odvraæanja od napada.

U Vašingtonu, amerièki, japanski i južnokorejski diplomati održavaju sastanke nastojeæi da medjusobno usklade svoju strategiju uoèi razgovora u Pekingu. Kineski ministar inostranih poslova Li Žaošing stigao je u sredu u Seul kako bi obavestio južnokorejsku vladu o rezultatima nedavne posete jedne kineske delegacije Severnoj Koreji.

Spor oko severnokorejskog nuklearnog programa izbio je u oktobru, kada su amerièki funkcioneri objavili da je Severna Koreja priznala postojanje svog nuklearnog programa, nasuprot medjunarodnim sporazumima koji to zabranjuju. Od tada, Pjongjang je otkazao gostoprimstvo medjunarodnim nuklearnim inspektorima i povukao se iz Sporazuma o neširenju nuklearne tehnologije. Severna Koreja tvrdi da su joj atomske bombe potrebne za odbranu od moguæeg nuklearnog napada od strane Sjedinjenih Država. Vašington je saopštio da nema nikakvu nameru da napada Severnu Koreju.

XS
SM
MD
LG