Linkovi

Mir na Bliskom istoku - 2003-08-10


Vlade zemalja na Bliskom istoku moraju se zauzeti za mir tako što æe se boriti protiv terorizma. Predsednik Džordž Buš je ukazao da je terorizam najveæa prepreka stvaranju palestinske države koja bi živela pored Izraela u miru.

” Svi prvaci koji teže tom cilju obavezni su da reèi potkrepe borbom protiv terorizma. Prvaci zainteresovani za miroljubivo rešenje situacije na Bliskom Istoku moraju podržati napore premijera Mahmuda Abasa da izgradi demokratsku Palestinu i ublaži teškoæe sa kojima se suoèavju Palestinci, ” rekao je Buš. ... Dve zemlje koje nastavljaju da predstavljaju opasnost po mir na Bliskom istoku jer podržavaju terorizam jesu Sirija i Iran“.

I danas Sirija i Iran nastavljaju da pružaju utoèište i pomažu teroriste. Takvo ponašanje je neprihvatljivo i države koje podržavaju teror æe za to odgovarati, ” izneo je Buš. ... Sirija odavno pomaže palestinske teroriste koji dejstvuju iz Sirije i delova Libana pod sirijskom kontrolom. Glavni grad Sirije, Damask, pruža utoèište teroristièkim organizacijama meðu kojima su Hamas, Narodni front za oslobaðanje Palestine i Palestinski islamski džihad. Sirija se ne obzire na zahteve Sjedinjenih Država da prestane da ih pomaže. ... I Iran pruža zaštitu i obuèava mnoge pripadnike treoristièkih organizacija, kao i Sirija. Pored ostalog, Iran daje znaèajnu finansijsku i vojnu pomoæ organizaciji Hezbola koja vrši teroristièke napade na Izraelce, Libance, Amerikance, Francuze, Argentince i još mnoge. Zbog sirijske i iranske podrške teroristièkim organizacijama, Sjedinjene Države su odavno te dve zemlje proglasile pokroviteljima terorizma. Sirija i Iran moraju prestati da podržavaju teroriste. Po reèima predsednika Buša, vreme je da se Sirija i Iran : ” usprotive teroru, ukinu finansijsku podršku organizacijama poput Hamasa, i izdvoje one èija je mržnja toliko jaka da žele da spreèe napredak ka miru. “

XS
SM
MD
LG