Linkovi

Moguæ opoziv guvernera Kalifornije Greja Dejvisa - 2003-08-09


Dok se guverner Grej Dejvis trudi da zadrži položaj, nižu se kandidature njegovih eventualnih zamenika - republikanaca i demokrata. Zamenik guvernera Kalifornije, Kruz Bustamante apeluje na biraèe da podrže guvernera Dejvisa i povodom opoziva glasaju NE, ali svejedno je i sam doneo odluku da se kandiduje istakavši:

”U sluèaju da Dejvis ne preživi glasanje za opoziv moja kandidatura æe demokratama pružiti još jednu opciju“.

U Los Andjelesu, okupljeni gradjani su sa odobravanjem pozdravili holivudskog glumca Arnolda Švarcenegera kad je došao da podigne dokumenta za kandidaturu.

”Ovo je sledeæi korak na putu za kandidaturu za guvernera Kalifornije i povratka državne uprave narodu“.

Piter Juberot, bivši komesar za bejzbol, takodje republikanac, podigao je dokumentaciju za istu kandidatruru. Nešto kasnije, komesar Kalifornije za osiguravane, Džon Garamendi, najavio je da æe se i on kandidovati. Ankete ukazuju da bi guverner Dejvis mogao da izgubi na glasanju za opoziv, jer biraèi izražavaju gnev zbog 38 milijardi dolara budžetskog deficita. Jedna od vodeæih poslovnih organizacija - ”California Business Roundtable“, protivi se opozivu kao faktoru koji bi mogao da poremeti ekonomiju u državi. Medjutim, direktor te grupe Bil Hauk kaže da vlada ne funkcioniše i da mnogi gradjani Kalifornije krive guvernera za to.

“Gradjani Kalifornije su gnevni, frustrirani, obeshrabreni i veruju da je politièki sistem u državi propao i da ga treba popraviti. Oni ne znaju kako to postiæi, ali se zalažu za rukovodstvo koje bi to uèinilo i mislim da se to odigrava na nivou koji nije vidjen u poslednjih trideset godina“.

Oko 20 odsto gradjana Kalifornije i dalje podržava guvernera Dejvisa. On je doživeo udarac kad je Vrhovni sud Kalifornije u èetvrtak odbio da interveniše i spreèi opoziv. Biraèi æe odgovoriti na dva pitanja: prvo da li bi guverner Greja Dejvisa trebalo da bude opozvan, i drugo, ko bi trebalo da ga zameni na tom položaju. Više od 400 ljudi je zatražilo dokumentaciju za kandidaturu i krajnji rok da to uèine je danas do pet po podne po lokalnom vremenu. Medjutim, èovek koji je omoguæio glasanje o opozivu, finansirajuæi prikupljanje potrebnog broja potpisa sa milion i sedam stotina hiljada dolara - republikanski kongresmen, Darel Ajsa, odluèio je da se na kandiduje za moguæeg naslednika Greja Dejvisa zbog nedovoljne podrške biraèa.

XS
SM
MD
LG