Linkovi

Teroristièki napad u Indoneziji - 2003-08-09


Od eksplozije automobil-bombe prošlog utorka ispred Hotela “Meriot” u centru Džakarte u Indoneziji, poginulo je najmanje 14 ljudi, a ranjeno više od stotinu i pedeset. Portparol Bele kuæe, Skot Meklilen, rekao je da taj napad dokazuje da je neophodno nastaviti rat protiv globalnog terorizma:

“Ovo je stravièan napad na nedužne civile. U potpunosti podržavamo nastojanja predsednice Indonezije Megavati Sukarnoputri i njene administracije, da suzbiju terorizam i iskorene ga. U potpunosti smo spremni da pomognemo koliko god možemo da se odgovorni izvedu pred lice pravde”.

Pretpostavlja se da je za napad odgovorna organizacija Džama islamia, koja pokušava silom da nametne radikalni islamsku državni sistem narodu u Indoneziji, Maleziji, Singapuru i na jugu Filipina. Džama islamia je deo medjunarodne teroristièke mreže na èijem je èelu Al-kaida. Policija u Džakarti je saopštila da je bomba postavljena u automobil koja je uništila Hotel “Meriot”, bila napravljena od iste vrste eksploziva od kojeg su bile i bombe koje su uništile dva noæna kluba i ubile više od dve stotine ljudi oktobra prošle godine na Baliju. I te napade su izveli pripadnici organizacije Džama islamia. Eksplozija u Džakarti jasno ukazuje da civilizovani svet i dalje vodi globalni rat sa terorizmom, rekao je portparol Bele kuæe Skot Meklilen:

“Globalna koalicija je i dalje èvrsto rešena da goni teroriste i izvede ih pred lice pravde. Postižemo važan napredak, ali rat se nastavlja i neæemo stati dok ne poremetimo, ne rasturimo i ne pobedimo te teroristièke organizacije”, rekao je portparol Bele kuæe. Indonezija je postigla napredak u pokušaju da rasturi teroristièku mrežu Džama islamia. Indonežanske vlasti su rasformirale teroristièke æelije i pohapsile desetine njihovih èlanova, meðu kojima su i neki koji se dovode u vezu sa eksplozijama na Baliju. Akcija indonežanskih vlasti protiv terorista ima potpunu saradnju i podršku Sjedinjenih Država. Kao što je predsednik Džordž W. Buš rekao, ”polako ali sigurno, cepamo teroristièke mreže. Nastaviæemo lov - bez obzira koliko to bude trajalo”.

XS
SM
MD
LG