Linkovi

Seæanje na Dženis Džoplin - 2003-08-08


33 godine od njene prerane smrti, snimci Dženis Džoplin nisu izgubili ništa od svoje snažne privlaènosti:

Dženis Džoplin se sama, bez ièije pomoæi, uspela do vrha rok muzike u vreme kada su njom skoro iskljuèivo vladali muškarci. Predvodila je u mnogo èemu - u naèinu pevanja, naèinu oblaèenja, a što je možda najvažnije - bila je medju prvima koji su aktivno afirmisali crnaèke korene rok muzike. O tome govori Sem Endrju, solo gitarista i vodja bendova Big Brother and the Holding Company i The Kozmic Blues band, dva najpoznatija ansambla koja su pratila Dženis:

”Odrasla je na jugu tako da je neprestano bila suoèena sa problemima medjurasnih odnosa, koji su šezdesetih godina tek bili naèeti. Kada sam je upoznao, zvuèala je kao crnaèke pevaèice Besi Smit i Ma Rejni. Kada tako nešto pevate onda iznutra shvatate mnoge stvari koje drugi možda ne shvataju. U amerièkom kulturnom prostoru ona je predstavljala korak napred u shvatanju crnaca od strane belaca.“

Dženis Džoplin je na maestralan naèin uspevala da spoji bluz i psihodelièni rokenrol. Na koncertu u Njujorku, održanom u znak seæanja na Dženis, nekoliko pevaèica zabavljalo je okupljene pevajuæi njene hitove. Jedna od njih je Fibi Snou, koja se sa oduševljenjem prisetila koncerta kome je prisustvovala kasnih šezdesetih u Njujorku:

”Na repertoaru su bili Iron Butterfly, The Chambers Brothers, Dženis Džoplin i Jimi Hendrix, koji je zatvorio koncert. Bio je to jedan od najsjajnijih koncerata kojima sam ikada prisustvovala. Zato sam sada malo nervozna pred nastup, ali proæi æe... sve je ovo prosto nestvarno.“

Dženis Džoplin je umrla 4. oktobra 1970. godine. Njene albume i dan danas kupuju kako njeni vršnjaci, tako i mladi ljubitelji klasiènog rokenrola i bluza.

XS
SM
MD
LG