Linkovi

Milomir Stakiæ proglašen krivim - 2003-08-06


Sud Ujedinjenih nacija za ratne zloèine poèinjene u bivšoj Jugoslaviji izrekao je kaznu doživotnog zatvora Milomiru Stakiæu, bosanskom Srbinu, bivšem gradonaèelniku Prijedora. Stakiæ je proglašen krivim za ubistva, progone i druge zloèine poèinjene u akciji etnièkog èišæenja Prijedora, 1992. godine. Više od 1500, pretežno muslimanskih stanovnika Prijedora je ubijeno, a 20 hiljada deportovano kada je Stakiæ bio gradonaèelnik. Iako su njegovi zloèini veoma ozbiljni, Stakiæ je oslobodjen optužbe za genocid, kako je saopštio sudija Haškog suda Volfgang Šomburg:

”Uprkos dugom spisku zverstava poèinjenih nad muslimanima u Prijedoru 1992. godine - koja su dokazana van svake sumnje - sudsko veæe je, ne dozvolivši da mu ozbiljnost tih zloèina odvrati pažnju, stalo na stanovište da ovo nije sluèaj genocida. Umesto toga, radi se o ozbiljnom sluèaju progona, pogubljenja i deportacija,“ rekao je sudija Šomburg.

Kao gradonaèelnik Prijedora, Stakiæ je bio nezamenjivi sauèesnik u kampanji etnièkog èišæenja. Nosio je uniformu i bio je naoružan. Takodje je osnovao tri zatvorenièka logora, opasana minskim poljima, u kojima su muslimanski civili redovno ubijani.

Do danas, trideset dva muškarca i jedna žena proglašeni su krivim, dok èetrdeset tri sluèaja još èeka na sudjenje pred Haškim sudom za ratne zloèine. Najviše rangirani pojedinac kome se sudi je bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Miloševiæ, koji je optužen za desetogodišnje podsticanje krvoproliæa na Balkanu, u okviru plana za stvaranje etnièki èiste srpske države.

Poruka je jasna: poèinioci ratnih zloèina biæe izvedeni pred lice pravde. Proglašavanje krivice Milomira Stakiæa podvlaèi važnost hvatanja drugih osoba optuženih za užasne zloèine na Balkanu, posebno komandanta vojske bosanskih Srba Ratka Mladiæa i ratnog lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžiæa, koji su - izmedju ostalih zloèina protiv èoveènosti - optuženi i za genocid. Sjedinjene Države æe nastaviti da pomažu da se prekršioci medjunarodnog humanitarnog prava izvedu pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG