Linkovi

Da li su SAD moderna imperija? - 2003-08-01


Za Britanca Niala Fergusona, autora nove knjige “Imperija: Uspon i pad britanskog svetskog poretka i pouke o globalnoj moæi,” u današnje vreme naziv svetske imperijalne sile najbolje pristaje Sjedinjenim Amerièkim Državama.

“U vojnom, ekonomskom i kulturnom smisli Sjedinjene Države imaju sve atribute nekadašnjih imperija. Zatio je èudno da Amerikanci odbijaju da veruju da ona postoji”.

Ta nespremnost Amerikanaca da priznaju svoju imperijalnu ulogu u svetu stvara probleme, smatra Ferguson. Jedan od njih je uverenje Sjedinjenih Država da mogu da uðu u neku zemlju, poraze je u ratu i potom brzo napuste.

“To je fundamentalna slabost, koja je ispoljena u Iraku i Avganistanu, kada imperijalna vlast tvrdi da æe se što pre povuæi iz zemlje koju je okupirala. Amerièki predstavnici to stalno ponavljaju. To je o slabosti, jer imperije opstaju zahvaljujuæi kolaboraciji, a ne represiji”.

Meðutim Robert Kejgan, saradnik Karnegijeve zadužbine za mir u svetu insistira da bez obzira na njihovu super-moæ Sjedinjene Države ne predstavljaju imperijalnu silu:

“Amerika nije imperija iako ima uticaj veæi nego ijedno carstvo u dosadašnjoj istoriji. Amerika je postizala svoje velike spoljnopolitièke uspehe upravo zbog toga što su svi znali da Sjedinjene Države ne nameravaju da vrše imperijalistièku kontrolu. Zbog toga se sve veæa amerièka hegemonija prihvatana širom sveta i retko koga plaši.”

Oni koji Sjedinjene Države nazivaju imperijom žele njeno aktivnije angažovanje za razlièite stvari, tvrdi Kagan i dovodi u pitanje tvrdnju da Amerikanci žele da budu imperija:

“Amerièki narod i veæina ljudi u svetu ne prihvataju stvaranje imperije kao spoljnopolitièki cilj svoje zemlje. Istina je, meðutim, da Sjedinjene Države treba stalno da objašnjavaju zbog èega moraju da budu sistematski angažovani u svetu. Takoðe treba da predoèe ostalom svetu da amerièke akcije nisu u sebiènom interesu Sjedinjenih Država veæ da su u interesu velikog broja onih koji dele njihovo stanovište.”

Nial Ferguson, meðutim, smatra neuverljivom tvrdnju da Amerikanci invaziju i okupaciju Iraka ne vide kao imperiju na delu:

“Nazovite to kako god želite, izgradnjom civilnog društva, hegemonijom, ili bilo èim drugim. No, ako veæ okupirate te zemlje, koje zaista predstavljaju plodno tlo za terorizam, kao i stvarnu pretnju bezbednosti Americi, onda taj posao treba da obavite kako treba”.

Da li amerièko vojno prisustvu u Iraku, Avganistanu i desetinama drugih zemalja širom sveta zaista potvrðuje da su Sjedinjene Države imperijalna sila? Polemika oko tog pitanja oèigledno æe trajati sve dok Sjedinjene Države budu jedina supersila na svetu.

XS
SM
MD
LG