Linkovi

Kongresni izveštaj o 11. septembru 2001.  odjeknuo  širom  arapskog sveta - 2003-07-31


Kongresni izveštaj o teroristièkim napadima 11. septembra 2001. u Njujorku i Vaišingtonu , izdat prošle nedelje, odjeknuo je širom arapskog sveta, naroèito deo u kome se sugeriše da su neki èlanovi saudijske vlade mogli biti indirektno povezani sa dvojicom od devetnaest otmièara putnièkih aviona. Dopisnik Glasa Amerike iz Kaira, Greg Lamot, izveštava o pojedinostima. Kakve god bile nesuglasice drugih arapskih zemalja sa Saudijskom Arabijom, arapsko javno mnjenje potpuno podržava tvrdnju saudijske vlade da nije imala nikakve veze sa otmièarima putnièkih aviona 11. septembra 2001. godine. U kongresnom izveštaju, u delu koji je privukao najveæu pažnju, navedeno je da su dvojica otmièara aviona dobila finansijska sredstva od jednog studenta u Los Andjelesu koji je bio povezan sa èlanovima saudijskog konzulata u tom gradu. Taj student je, kako je ukazano, imao pristup naoko neogranièenim finansijskim sredstvima iz Saudijske Arabije. No, u kongresnom izveštaju, bar u objavljenom delu, nije izneto više o tome. Amerièka vlada je odbila da obelodani 28 stranica o Saudijskoj Arabiji zbog zaštite nacionalne bezbednosti. Saudijsko kraljevstvo je kategorièki odbilo bilo kakvu vezu vlade u Rijadu sa teroristièkim napadima 11. septembra 2001. i poslalo je izaslanike u Vašington u pokušaju da spornih 28 stranica bude obelodanjeno. Medjutim, predsednik Buš je prošlog utorka odbio saudijski apel iz bezbednosnih razloga. Arapski svet nepovoljno reaguje na kongresni izveštaj , ali ne u pogledu Saudijske Arabije. Analitièar saudijskih medija Said Sadek Amin ukazuje da su arapski mediji stali na stranu saudijske vlade.

“Arapski mediji su opšte uzev stali na stranu Saudijaca i tvrde da su oni koji su sastavili izveštaj deo cionistièke zavere da se okleveta saudijsko kraljevstvo i da se oklevetaju islam i muslimanski svet. Pošto Saudijci imaju veliki finansijski i politièki uticaj, sve arapske države æe stati na stranu Saudijske Arabije.“

Ekspert za arapske odnose Abdula Ašaal, koji predaje na nekoliko univerziteta u tom delu sveta, veruje da je saudijska vlada neukaljana, iako ne iskljuèuje moguænost da su neki Saudijci imali veze sa otmièarima aviona.

“Ukoliko su neki Saudijci bili umešani u te napade, saudijska vlada nije imala ništa s tim, što je jasno predoèeno u izjavama ministra unutrašnjih poslova, ministra odbrane i ministra inostranih poslova.“

Abdula Ašaal takodje smatra da bi malo arapskih država javno istupilo protiv saudijskog kraljevstva, èak i kada bi se dokazalo da su neki èlanovi saudijske vlade igrali ulogu u napadima 11. septembra. Jedan viši funkcioner Arapske lige naveo je u intervjuu Glasu Amerike da ni jedna arapska država nije izrazila srdžbu prema Saudijskoj Arabiji i da ne namerava da preispita svoje odnose sa ssaudijskom vladom zbog izveštaja amerièkog Kongresa.

XS
SM
MD
LG