Linkovi

Amerièki Kongres o obaveštajnim podacima - 2003-07-31


Sve veæi broj amerièkih zakonodavaca apeluje na administraciju predsednika Buša da reklasifikuje 28 stranica izveštaja kako bi celokupan dokument, koji broji 900 stranica, bio dostupan javnosti. Segment izveštaja, koji se vodi kao poverljiva dokumtacija, odnosi se na Saudijske veze sa otmièarima aviona koji su izvršili teroristièke napade 11. septembra 2001. Petnaest od 19 otmièara su bili gradjani Saudijske Arabije. Saudijski funkcioneri takodje podržavaju objavljivanje tih 28 stranica, tvrdeæi da Saudijska Arabija nema šta da krije. Medjutim, predsednik Buš je rekao saudijskom ministru inostranih poslova, princu Saudu Al-Faisalu, na sastanku u Beloj kuæi da æe taj segment izveštaja i dalje biti držan u tajnosti iz razloga nacionalne bezbednosti. Taj je argument predsednik Buš podvukao i na juèerašnjoj konferenciji za štampu:

“To bi razotkrilo kako se snabdevamo informacijama i na koga se te informacije odnose, što bi po meni i visokim funkcionerima u mojoj administraciji, nanelo štetu ratu protiv terorizma“.

Medjutim, u Kongresu raste pritisak da se i taj deo izveštaja objavi u javnosti. Dvojica Senatora, republikanac Sem Braunbek iz Kanzasa i demokrata Èarls Šumer iz Njujorka, prikupljaju potpise za pismo koje æe biti upuæeno predsedniku Bušu i u kojem æe od njega biti zatraženo da objavi tih 28 stranica kako bi se Amerikancima pružila uveravanja da administracija vrši adekvatna nastojanja u ratu protiv terorizma. Bivši predsednik Senatskog odbora za obaveštajna pitanja Bob Grejem iz države Floride -- inaèe jedan od aspiranata za kandidaturu Demokratske stranke na predsednièkim izborima iduæe godine -- apelovao je na senatski odbor da sam zapoène proces reklasifikacije pomenute dokumentacije.

XS
SM
MD
LG