Linkovi

Program za borbu protiv SIDE na Haitiju - 2003-07-30


Sjedinjene Države su predane pomaganju drugim zemljama da prevazidju jednu od najveæih zdravstvenih opasnosti u današnjem svetu: virusu HIV koji izaziva SIDU. Ovog meseca Haiti je poèeo da primenjuje program, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, èiji cilj je da se iskoreni prenošenje virusa HIV sa majke na dete. Takozvana Medjunarodna inicijativa za zaštitu majki i dece od virusa HIV formiraæe fondaciju od sredstava dobijenih od vanrednog plana predsednika Džordža Buša za borbu protiv SIDE - u vrednosti od 15 miljardi dolara, koja æe u narednih pet godina pomagati 14 afrièkih i karipskih zemalja tessko pogodjenih epidemijom virusa HIV i SIDE . Kako je predsednik Buš rekao, Sjedinjene Države imaju ”svoje obaveze u svetu:“

”Kada budemo videli bolest, glad i beznadje, neæemo okrenuti glavu. Amerika je sada predana dostavljanju lekova milionima muškaraca, žena i dece koji pate od SIDE,“ rekao je predsednik Buš.

Haiti je najtezze pogodjena zemlja van sub-saharske Afrike, sa stopom zaraženosti SIDOM od èetiri ipo do ssest ipo procenata. Po stepenu zaraženosti tom bolešæu Karibi su drugi region nakon Sub sahraske Afrike. Svake godine izmedju èetiri i šest hiljada dece u tom regionu rodi se zaraženo virusom HIV. Pošto je od osam miliona Haichana bar tri stotine hiljade inficirano virusom HIV, koji je vodeæi uzrok smrti medju seksualno aktivnim odraslim osobama. Kao se procenjuje, prošle godine je od side umrlo trideset hiljada Haiæana.

Na Haitiju, Sjedinjene Države saradjuju sa mnogim organizacijama, ukljuèujuchi haiæansku Grupu za prouècavanje kapošijevog sarkoma i Kliniku za sluèajne infekcije, u glavnom gradu Port o Pransu. Prošle godine na toj klinici je leèeno više od dvadeset jedne hiljade pacijenata i otvoreno je dvadeset pet centara za testiranje i leèenje širom zemlje. Haiæanskim programom testiranja na virus HIV godišnje æe biti obuhvaæeno èak milion Haichanki, pa se oèekuje da æe u roku od pet godina to smanjiti moguænost prenosa bolesti sa majki na decu za èetrdeset posto. Plan za borbu protiv virusa HIV i SIDE na Haitiju i na drugim mestima je jedna od najhumanijih inicijativa u istoriji Sjedinjenih Država. ”Milioni života zavise od uspeha tog nastojanja“, rekao je predsednik Buš” i mi smo rešeni da uspemo u tome“.

XS
SM
MD
LG