Linkovi

Hjuman Rajts Voè tvrdi se se stanje ljudskih prava u Avganistanu pogoršava - 2003-07-29


Amerièka organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voè" upozorila je u najnovijem izvještaju da se, manje od godinu dana prije nacionalnih izbora, stanje ljudskih prava u Avganistanu pogoršava. Izvještaj dopisnika Glasa Amerike iz Islamabada Ajaza Gula:

Organizacija Hjuman Rajts Voè, sa sjedištem u Njujorku, za najveæi broj sluèajeva kršenja ljudskih prava optužuje avganistanske lokalne vodje i tamošnje uticajne politièke lidere. Oni su - kako se navodi - preoteli kontrolu nad teritorijom Avganistana izvan Kabula i tu trenutno vlada atmosfera straha, koja prijeti da ugrozi izgradnju politièkih institucija.

Ta atmosfera straha, tvrdi Hjuman Rajts Voè, ugrožava poboljšanje na planu ljudskih prava ostvareno nakon što su snage Amerikancima predvodjene koalicije, svrgnule talibanski režim 2001. godine. U izvještaju se upozorava na nasilje i prijetnje ženama i djevojkama sa ciljem da im se onemoguæi uèešæe u politièkom životu Avganistana.

Zama Kursen Nef, iz Hjuman Rajts Voèa kaže:

“Jedan od najrazornijih efekata je to što se mnogi Avganistanci koji bi poslali svoje æerke u školu, sada plaše da to uèine. Oni se boje da bi vojnici ili naoružani pojedinci mogli da ubiju te djevojke ukoliko ih pošalju u školu. Djevojkama koje žive van Kabula, sloboda kretanja je još i više ogranièena“

U izvještaju se navodi da veæinu onih koji krše ljudska prava kontrolišu visoki avhanistanski zvaniènici i politièki lideri, ukljuèujuæi ministre odbrane i obrazovanja - Mohameda Fahima, Junusa Kanunija, kao i bivšeg avganistanskog predsjednika Burhanudina Rabanija. U telefonskom razgovoru za Glas Amerike, portparol avganistanskog ministarstva inostranih poslova, Omar Samad, kaže da vlada u Kabulu još nije zauzela zvanièan stav u vezi sa izvještajem Hjuman Rajts Voèa.

Nakon dolaska na vlast, avganistanski predsjednik Hamid Karzai postavio je za regionalne guvernere mnoge od lokalnih vodja. Vlada u Kabulu nema kontrolu nad tim liderima, koji zajedno sa svojim privatnim armijama, kontrolišu situaciju u svojim regijama. Zemlje, medju kojima su Sjedinjene države, Rusija, Britanija i Iran podržavaju neke od tih guvernera. Gospodja Kursen Neff kaže da Hjuman Rajts Voè poziva te države da prestanu da pomažu lokalne avganistanske vodje koji krše ljudska prava. Takodje kaže i da bi najhitniji zadatak mirovnih snaga u zemlji trebalo da bude poboljšanje bezbjednosnih prilika.

“Apelujemo na medjunarodnu zajednicu da bude ukljuèena u razoružanje, demobilizaciju i proces reintegracije - kako kroz nadgledanje tako i kroz uèešæe u razoružavanju, koje se ne smije prepustiti vladi Avganistana bez velikog angažovanja medjunarodne zajednice“.

Hjuman Rajts Voè takodje navodi da vojska, policija i obavještajci uznemiravaju politièke aktiviste i novinare i prijete im smræu.

XS
SM
MD
LG