Linkovi

Odvojeni tužioci za ratne zloèine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji? - 2003-07-29


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan, izjavio je da Savet bezbednosti razmatra moguænost da postavi odvojene tužioce za ratne zloèine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji. Novinarka Glasa Amerike, Dženi Bedner, izveštava iz Njujorka :Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan, dao je izjavu pre sastanka sa glavnom tužiteljkom Haškog suda, Karlom del Ponte. Anan je izjavio novinarima da Savet bezbednosti razmatra da li da odvoji odgovornosti tužioca Ujedinjenih nacija, koji je sada zadužen za ratne zloèine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji :

” Kako se približavamo kraju, i kako je od oba suda zatraženo da osmisle strategiju da bi mogli da završe rad i završe sluèajeve, vlada mišljenje da bi možda bilo potrebno imati dva tužioca, koji bi se bavili suštinskim delom rada. ”

Anan je istakao da jedino Savet bezbednosti može da odluèi da li da postavi drugog tužioca. Èetvoro - godišnji mandat Karle del Ponte istièe u septembru. Tutsima predvoðena vlada u Ruandi, usporotivila se Karli del Ponte i odbila je saradnju sa sudom. Sud u Hagu je uspostavljen sa ciljem da se sudi poèiniocima genocida 1994. godine u Ruandi. U tri meseca, èlanovi plemena HUTU, ubili su oko osam stotina hiljada lica, pretežno pripadnika plemena Tutsi. Do sada su podignute optužnice samo protiv pripadnika plemena Hutu. No, Karla del Ponte je istraživala osvetu pripadnika armije plemena Tutsi, u èijim je rukama možda poginulo trideset hiljada lica. Karla del Ponte je naglasila da Haški sud ima obavezu da istražuje zloèine, koje su poèinile obe strane.

XS
SM
MD
LG