Linkovi

Evropa najskuplji region na svetu - 2003-07-28


Prema podacima najnovijeg istraživanja uglednog londonskog istraživaèkog centra Economist Intelligence Unit, Evropa se smatra najskupljim regionom u svetu. Sa više pojedinosti iz Londona se javio dopisnik Glasa Amerike, Majkl Dradž: Prema izveštaju Economist Intelligence Unit-a, od deset najskupljih gradova u svetu sedam su evropske metropole. Na treæem mestu je Oslo, dok se na spisku nalaze još Cirih, Kopenhagen, Ženeva, Pariz, Rekjavik i London. A kao što je to veæ decenijama -- najskuplja dva grada su Tokijo i Osaka. Hongkong se nalazi na petom mestu. Urednik izveštaja, Bil Ridžers (Ridgers) kaže da su jake evropske valute, predvoðene eurom, glavni razlog visokih troškova života:

“Zabeležili smo porast troškova života u euro zoni paralelno sa porastom vrednosti eura prema dolaru. S druge strane, troškovi života u amerièkim gradovima opadaju jer opada i vrednost dolara.”

Njujork je sa 10-og pao na 13-o mesto najskupljih gradova u svetu. Na sve nižem mestu su i gradovi Južne Amerike, koju veæ duže vreme potresaju ekonomske nedaæe. Meksiko Siti je na 56. mestu, a Sao Paolo na 120-om, odnosno samo èetiri mesta ispred najjefitnijeg grada u svetu - Teherana. Troškovi života u Teheranu su oko èetiri puta manji nego u Tokiju. U sastavljanju polugodišnjeg izveštaja o kretanju troškova života u svetu, eksperti Ekonomic Intelligence Unit-a uzimaju u obzir cene širokog spektra roba i servisa -- od hleba i mleka do automobila i komunalnih usluga. Poslovni svet ovaj izveštaj, inaèe, koristi za izraèunavanje dnevnica svojih predstavnika u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG