Linkovi

Zoran Živkoviæ  u Nacionalnom Pres klubu u Vašingtonu održao konferenciju za novinare - 2003-07-28


Premijer Živkoviæ je podvukao da je delegacija državne zajednice tokom ove posete Vašingtonu dobila izuzetno snažnu podršku amerièke Vlade, Kongresa i Senata za dalju evropsku i evro-atlantsku integraciju Srbije i Crne Gore. Što se saradnje sa Haškim tribunalom tièe, Živkoviæ je ponovio da æe Ratko Mladiæ, ukoliko se nalazi na teritoriji Srbije, do kraja godine biti izruèen Hagu. Govoreæi o buduænosti državne zajednice, premijer je rekao da su odnosi dve republike jasno definisani ustavnom poveljom i da èlanice imaju mnogo zajednièkog i razloga da ostanu zajedno. Na temu Kosova, Premijer je rekao:

”Pitanje Kosova je pred nama,“ i dodao: ”Srbija je ispunila sve svoje obaveze koje je preuzela rezolucijom 12-44 i sporazumima koji iz nje proistièu, medjutim, medjunarodna zajednica nije ispunila ni jedan njihov deo. Najbolje rešenje æe biti ono koje æe garantovati da se nikada ne ponove sukobi i nesporazumi na teritoriji Kosova.“

Jedna od zanimljivijih tema bio je i razgovor sa potpredsednikom amerièke kompanije Behtel, koja u ime amerièke Vlade obavlja poslove vezane za posleratnu obnovu Iraka. ”Mi smo danas detaljno predstavili projekte koje su predložile firme iz Srbije. Naišli smo na povoljan prijem, ali to je bio tek prvi u seriji razgovora. Odgovore oèekujemo i nadamo se da æe biti povoljni“, rekao je Živkoviæ.

U nastavku posete delegacije državne zajednice, danas æe u Vašingtonu biti održani odvojeni razgovori sa senatorom Èakom Hegelom i senatorom Rièardom Lugarom. U utorak ili sredu u Njujorku premijer Živkoviæ æe razgovarati sa generalnim sekretarom UN, Kofijem Ananom.

XS
SM
MD
LG