Linkovi

Buš primio Abasa - 2003-07-26


Predsednik Buš je ukazao da palestinski premijer Abas i izraelski premijer Arijel Šaron postižu napredak u pogledu mape mira i izrazio je uverenje da æe dvojica premijera moæi da obezbede vedriju buduænost tom regionu:

“Ovo je vreme povoljnih moguænosti na Bliskom Istoku i narodi tog regiona raèunaju na svoje lidere da iskoriste priliku za ostvarenje mira i napretka. Previše godina je protraæeno na ozlojedjenost i nasilje.”

Premijer Abas je apelovao na izraelsku vladu da oslobodi još jedan broj zatvorenih Palestinaca , ukine blokadu palestinskog lidera Jasera Arafata i obustavi gradnju jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama. Predsednik Buš je predoèio da bezbednosni zid koji Izrael gradi na Zapadnoj obali predstavlja problem o kojem æe razgovarati sa premijerom Šaronom iduæeg utorka u Vašingtonu. Predsednik Buš je zahvalio Šaronu zbog koraka koje je preduzeo u interesu palestinske strane, ukljuèujuæi oslobaðanje zatvorenika, uklanjanje dodatnog broja kontrolnih punktova i predaju bezbednosnih ovlašæenja palestinskoj službi bezbednosti još dva palestinska grada na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG