Linkovi

Stari režim u Iraku je uklonjen zauvek - 2003-07-24


Sa raznih strana, pre svega iz novinskih medija, pristižu brojne pritužbe na politiku koalicije pod voðstvom Sjedinjenih Država u Iraku posle svrgavanja Sadama Huseina. Pojedini èak tvrde da Sjedinjene Države i njihovi saveznici nemaju razlog da rade ono što su uèinili. Zbog toga vredi setiti se da je režim Sadama Huseina posedovao hemijsko i biološko oružje. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je usvojio više od deset rezolucija kojima se zahtevalo da diktator obelodani i uništi to zabranjeno oružje. U poslednjoj od tih rezolucija Saveta bezbednosti Svetske organizacije, bile su predviðene ozbiljne posledice ako Sadam Husein to odbije, što je on i uèinio. To je, kako je rekao predsednik Džord Buš, bio razlog za uklanjanje Sadama Huseina sa vlasti u Iraku.

“Dejstvujuæi zajednièki, Sjedinjene Države, Velika Britanija i naši koalicioni partneri su sproveli zahteve svetske zajednice. Uklonili smo opasnost od oružja za masovno uništavanje Sadama Huseina. Otarasili smo Bliski istok jednog agresivno destabilizujuæeg režima. Oslobodili smo gotovo dvadeset pet miliona ljudi višedecenijskog ugnjetavanja”, rekao je amerièki predsednik.

Sada je koalicija suoèena sa ostacima svrgnutog režima i drugim esktremistima. Oni ciljaju na napredak i uspeh. Oni napadaju lokalne iraèke lidere i policajce koji se obuèavaju da sprovode red. Oni vrše sabotaže na iraèkoj energetskoj infrastrukturi. Predsednik Buš je naglasio da su ”te ubice neprijatelji iraèkog naroda”.

“One dejstvuju pretežno u nekoliko delova zemlje. Ali gde god da dejstvuju, za njima se traga i biæe poraženi”, rekao je predsednik Buš. Zlikovaèke karijere Udaja i Kusaja Huseina su prekjuèe završene - u okršaju sa koalicionim snagama u Mosulu. Oni su bili dva od “glavnih stegonoša” režima, rekao je predsednik Buš.

“Sinovi Sadama Huseina su odgovorni za muèenje, sakaæenje i ubijanje nebrojenih Iraèana. Svi Iraèani, sada više nego ikada mogu da vide da je bivši režim propao i da se neæe vratiti”, rekao je amerièki predsednik, dodavši da “stvaranje jake i postojane demokratije u Iraku nije jednostavno”. “Ali je ono suštinski deo rata protiv terora. Slobodni Irak æe biti uzor za ceo Bliski istok, a napredak slobode na Bliskom istoku æe podriti sve ideologije terora i mržnje”, zakljuèio je predsednik Buš.

XS
SM
MD
LG