Linkovi

U Iraku objavljene fotografije ubijene braæe Husein - 2003-07-24


Privremena vlast koalicije u Iraku je objavila fotografije na kojima se vide tela sinova Sadama Huseina, Kusaja i Udaja. Iz Bagdada izveštava, dopisnica Glasa Amerike, Dejl Gavlak:

Fotografije dvojice Sadamovih sinova razdeljene su u Bagdadu novinarima za objavljivanje u svetskim medijima. Na fotografijama se vidi izranjavan, krvavi torzo obojice. Na glavi Udaja se vidi velika rana. Rezultati autopsije, koji se oèekuju krajem nedelje treba da pruže konaène dokaze. Izgled obojice izmenjen je dužim bradama i kosom. Zbog toga neki Iraèani, kao radnik na naftnom polju, Mohsin Kal, i dalje su skeptièni. Kalih preko prevodioca kaže:

“To nisu Udaj i Kusaj. Znam zato što su oni poznati ljudi. Svaki dan su se pojavljivali na televziji. Na slikama ne lièe sasvim na Udaja i Kusaja”.

Privremena vlast koalicije u Iraku objavila je fotografije da bi -- kako se navodi -- dokazala Iraèanima da su Sadamovi sinovi zaista mrtvi. Predstavnik koalicije je ukazao da tako grozne slike,inaèe, ne bi bile objavljene, ali da je bilo neophodno pokazati fotografije zbog sumnji Iraèana da su Udaj i Kusaj zaista mrtvi. Isti predstavnik je takoðe rekao da je na osnovu medicinskih i drugih dokaza utvrðen identitet njih dvojice. Sadamovi sinovi poginuli su u utorak u gradu Mosulu na severu Iraka, u žestokom okršaju sa pripadnicima amerièke 101 vadušno-desantne divizije.

XS
SM
MD
LG