Linkovi

Ekspertski tim OEBS-a i SE stigao u Podgoricu - 2003-07-24


Ekspertski tim, koji je stigao na poziv crnogorske vlade, ima za cilj da analizira detalje vezane za sluèaj trgovine ljudima. Eksperti su u Podgorici poèeli inicijalno ispitivanje, a u glavnom gradu Crne Gore ostaæe nekoliko dana, kako bi razgovarali sa predstavnicima Vlade, pravosudnih organa i nevladinih organizacija. Izaslanici SE i OEBS sastali su se danas sa predstavnicima advokatske kancelarije Preleviæ èiji su advokati bili pravni zasupnici moldavske državljanke S.È. koja je kljuèni svjedok u aferi.

I branilac jednog od osumnjièenih Goran Rodiæ kazao je da su advokati odbrane eksperima danas dostavili primjedbe na dosadašnji tok postupka: ‘’U tim razgovorima dali smo primjedbe na èitav tok postupka, na odreðene nezakonitosti, kao i ono što se dešavalo van suda kroz medije, ostale intervencije i ukljuèivanje meðunarodne javnosti u ovaj sudski predemet. A kad tim veæ radi, ono što je za nas povoljno, to je da æe prilikom svog rada i davanja odreðenog nalaza i mišljenja imati kompletne spise predmeta, a to je za odbranu i najvažnije stvar u svemu’’.

A generalni sekretar SE Valter Švimer rekao je danas da su crnogorske vlasti obeæale su da æe prihvatiti nalaze i zakljuèke ekspertata i primjeniti njihove preporuke za dalje aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima. On je dodao da SE priprema evropsku konvenciju za borbu protiv trgovine ljudima koje æe biti obavezujuæi pravni instrument za zermlje èije nacionalno pravosuðe ne poznaje to krivièno djelo. Treba istaæi da je ekspertski tim koji boravi u Podgorici nezavisan u odnosu na misiju OEBS-a, te da nema obavezu da ih izvještava o odabiru sagovornika i svojim kontaktima. Prema saznanjima medija, ekspertski tim saèinjavaju po jedan Njemac i Holanðanin i dva Slovenca i oni æe dobiti kompletne spise predmeta afere trafiking.

XS
SM
MD
LG