Linkovi

Reagovanja u Bagdadu - 2003-07-23


U Bagdadu su beleže razlièita reagovanja na smrt sinova Sadama Huseina. Detaljanije u izveštaju dopisnice Glasa Amerike iz Bagdada, Dale Gavlak.

Prošle noæi se širom Bagdada pucalo da bi se proslavio taj dogadjaj, ali novi dana je doneo i nove sumnje o sudbini Sadamovih zloglasnih sinova. Brojni Iraèani, ukljuèujuæi inžinjera Adela Sajeda, izjavili su za Glas Amerike, da narod želi da veruje da su Sadamovi sinovi stvarno mrtvi. Bez fotografija njihovih leševa na televiziji, vest o smrti Sadamovih sinova izgleda nestvarna; njihovu smrt æe oplakati samo oni Iraèani koji su imali koristi od Sadamovog režima, rekao je Adel Sajed.

Um Muhamed Latifa, majušna žena u crnini, koja je kupavala namirinice za svoju porodicu, nije mogla da obuzda svoju radost povodom te vesti. ”Naravno da smo sreæni, jer su ti strašni momci pomogli u stvaranju masovnih grobnica. Nadam se da æe istu sudbinu doživeti i njihov otac,“ rekla je Latrifa.

Latifina suseda, Nadia Sharif, takodje je pozdravila tu vest, ali izrazila i zabirnutost zbog bezbednosne situacije u Iraku. Dr. Rafik Al-Khailidi, takodje žitalj Bagdada, izrazio je olakšanje zbog smrti Sadamovih sinova. Al-Khailidi je upozorio da æe Iraèani konaèno odahnuti tek kada Sadam Husein bude pronadjen i izveden pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG