Linkovi

Reakcije na odluke i upozorenja iz Brisela - 2003-07-22


Odgovarajuæi na primedbe evropskog komesara za spoljne poslove Krisa Patena da æe se na potpisivanje privremenog sporazuma o saradnji Evropske unije i državne zajednice èekati do 2008. godine ukoliko u meðuvremenu ne bude pronaðeno alternativno rešenje za carine na poljoprivredne proizvode, potpredsednik srpske Vlade zadužen za evropske integracije Èedomir Jovanoviæ izjavio je da se neæe dozvoliti da bilo koje rešenje u akcionom planu bude prepreka ubrzanim evropskim integracijama Srbije i Crne Gore. Vrlo smo ozbiljno primili izjavu gospodina Patena i mi želimo da uverimo ne samo njega nego i naše graðane da se neæe desiti da se do 2008. godine èeka zbog 56 strateških proizvoda i da æemo mi dozvoliti da bilo koje rešenje iz Akcionog plana bude prepreka ubrzanim integracijama, rekao je Jovanoviæ.

Ministar finansija Božidar Ðeliæ objasnio je da u periodu do objavljvanja studije o izvodljivosti Srbija mora oèuvati finansijsku stabilnost, a to znaèi da ima stabilne i održive javne finansije i sa deficitom koji semože finansirati na neinflatorni naèin. Nema štampanja para i možemo trošiti samo ono što se sakupi iz realnih izvora, rekao je ministar Ðeliæ. Evropski pokret u Srbiji pozdravio je odluku Saveta ministara Evropske unije o poèetku rada na Studiji izvodljivosti za poèetak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa državnom zajednicom Srbija i Crna Gora i naglasio da je proces pridruživanja Uniji pitanje od nacionalnog prioriteta za zemlju pa je zato neophodno i u Srbiji i u Crnoj Gori oko toga postiæi opštenacionalni politièki konsenzus.

S druge pak strane, G17 Plus smatra da su poruke iz Evropske unije pogrešno protumaèene u javnosti u Srbiji. Potpredsednik te partije zadužen za meðunarodne odnose Milan Pajeviæ tvrdi da agresivna partijsko - državna propaganda obmanjuje javnost jer iz izjave Krisa Patena jasno proizilazi da se proces pridruživanja Evropskoj uniji neæe odvijati potrebnom brzinom sve dok dosledno i potpuno ne budu ispunjeni svi predviðeni kriterijumi, a glavni uslov je postojanje funkcionalne države, odgovornih institucija i jedinstvene državne strategije.

A Demokratska stranka Srbije ocenjuje da je Evropska unija otvorila vrata zajednici Srbije i Crne Gore, ali da vlast u Beogradu i Podgorici opstruira približavanje Evropi èemu doprinosi i loš Akcioni plan.

XS
SM
MD
LG