Linkovi

Buš pomno prati razvoj dogadjaja u Liberiji - 2003-07-21


Predsednik Buš je rekao da su marinci poslati da bi zaštitili amerièke interese u Liberiji.

”Zabrinuti smo za naše ljude u Liberiji“

Marinci su poèeli da stižu u Monroviju kratko vreme pošto je jedna minobacaèka granata pogodila tamošnju amerièku ambasadu. Oni su odmah zauzeli položaje u ogradjenom kompleksu ambasade, dok su borbe besnele izmedju pobunjenièkih snaga i vojnika lojalnih liberijskom predsedniku Èarlsu Tejloru. Sjedinjene Države su pod pristiskom da pošalju veæi kontingent mirovnih vojnika u Liberiju, koju su osamstotih godina prošlog veka osnovali oslobodjeni amerièki robovi. Predsednik Buš kaže da bi želeo da pomogne, ali dodaje da još nije doneo odluku o velièini kontingenta, koji bi mogao da vrši operacije zajedno sa vojnicima Ekonomske zajednice zemalja zapadne Afrike, skraæeno ECOWAS:

”Nastaviæemo da veoma pažljivo pratimo situaciju. Saradjujemo sa Ujedinjenim nacijama u kreiranju politike neophodne za obnavljanje prekida vatre. Saradjujemo i sa ECOWAS-om kako bismo saznali kada æe oni biti spremni da pošalju èuvare mira, a ja sam rekao da bismo mi bili spremni da pomognemo.“

Predsednik Buš je ovo izjavio tokom konferencije za medije koju je održao zajedno sa italijanskim premijerom Silviom Barluskonijem, na svovom ranèu u Teksasu. Upitan da li Sjedinjene Države mogu da samo stoje po strani i gledaju kako se situacija u Liberiji pogoršava, predsednik je jasno predoèio da želi okonèane krvoproliæa, ali je takodje rekao da neæe dozvoliti da ga pritisci navedu na brzopleto donošenje odluke.

XS
SM
MD
LG