Linkovi

Buš optužuje Siriju i Iran da pružaju utoèište teroristima - 2003-07-21


Predsednik Buš je izjavio da Sirija i Iran i dalje pružaju utoèište teroristima i da takvo ponašanje neæe biti tolerisano. Kako iz Bele kuæe javlja dopisnica Glasa Amerike, Pola Vulfson, amerièki predsednik je izneo to upozorenje na zajednièkoj konferenciji za štampu sa italijanskim predsednikom Silvijom Beruskonijem.

Predsednik Buš je na poèetku susreta sa novinarima na svom renèu u Teksasu ukazao na progres u bliskoistiènim mirovnim nastojanjima. Prema njegovim reèima, palestinski premijer Mahmud Abas i izraelski premijer Arijel Šaron pristupaju mirovnom procesu odvažno i državnièki i zbog toga zaslužuju podršku drugih zemalja u regionu. Amerièki predsednik je takodje rekao da arapske zemlje moraju da se izjasne u prilog miru boreæi se protiv terorizma. On je upozorio da Sirija i Iran stoje na putu tom procesu:

”Sirija i Iran i danas pružaju utoèište i pomažu teroristima. To ponašanje je sasvim neprihvatljivo; zemlje koje podržavaju terorizam moraæe da snose odgovornost.“

Amerièki predsednik je dodao da akcije tih zemalja štete palestinskom narodu i ugrožavaju postavljeni cilj -- stvaranje palestinske države koja u miru koegzisitra sa Iraelom.

”Svi lideri koji teže tom cilju imaju obavezu da svoje izjave potkrepe istinskim delima protiv terorizma.“

Situacija na Bliskom istoku, rat protiv terorizma i buduænost Iraka bili su medju temema o kojima je amerièki predsednik razgovarao juèe sa italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem. Premijer Berluskoni je dao èvrstu podršku Bušovoj politici prema Iraku i èinjenica da je pozvan da bude gost u porodiènoj kuæi Džordža Buša u Teksasu smatra se nekom vrstom priznanja kojim je to prijateljstvo nagradjeno. Predsednik Buš je izjavio da nije bilo reèi o moguænosti da italijanske trupe jednoga dana zemene neke amerièke vojnike u Iraku, ali je dodao da je sa italijanskim premijerom detaljno razgovarao o najboljem naèinu da se pomogne iraèkom narodu u procesu obnove. Amerièki predsednik je izrazio nadu da æe mnoge zemlje ponuditi pomoæ, ukljuèujuæi evropske, koje nisu podržavale vojnu akciju za svrgavanje Sadama Huseina.

”Što više ljudi bude angažovano u Iraku, to bolje za nas. To je ono što želimo, da podstaknemo ljude da uèestvuju u naporima da Irak postane bezbedan i slobodan.“

Naglašavajuæi da je slobodan Irak kljuèan za pobedu u ratu protiv terorizma, amerièki predsednik se zarekao da æe se taj rat biti dobijen.

XS
SM
MD
LG