Linkovi

U Zagrebu poèelo sudjenje Ivici Rožiæu - 2003-07-21


Sudjenje Ivici Rozicu prvobitno se trebalo odrzati u Gospicu, no ono je prebaceno na zagrebacki sud zbog anonimnih prijetnji kojima su bili izlozeni tuzioci u Gospicu. Hrvatsko drzavno tuzilastvo Rozica tereti da je postavljanjem cetrnaest tzv. mina iznenadjenja u kuce i polja srpskih povratnika u Lici, u periodu od 1996 do 1998. godine, odgovoran za smrt pet lica dok je dvadeset osoba teze i lakse povredjeno.

Nakon citanja optuznice Rozic, poznat i pod nadimkom Bijeli Vuk, je izjavio da se ne osjeca krivim, te da ce i u ovom procesu dokazati svoju nevinost, kao sto je bio slucaj na nedavnom sudjenju tzv. gospickoj grupi. U tom procesu od svih optuzenih jedino je Rozic nepravomocno oslobodjen optuzbe da je ucestvovao u masovnim likvidacijama gospickih Srba i da je u Karlobagu odveo trojicu Srba iz njihovih kuca i ubio ih na Velebitu.

Sudjenje Ivici Rozicu nastavlja se pocetkom oktobra za kada je planirano saslusavanje dvadesetak svjedoka. Inace, po nalogu Sudskog vijeca nad Rozicem ce biti izvrseno psihijatrijsko vjestacenje posto je tokom rijeckog procesa ustanovljeno da boluje od post-traumatskog sindroma.

U medjuvremenu u dvodnevnu posjetu Hrvatskoj doputovao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanovic koji ce sa svojim domacinom Stipom Mesicem sutra razgovarati o unapredjenju bilateralnih odnosa Hrvatske i Crne Gore. U razgovoru za list Vjesnik Vujanovic je rekao da potpisivanjem privremenog rezima o poluostrvu Prevlaci odnosi Hrvatske i Crne Gore vise nisu optereceni niti jednim otvorenim pitanjem, te da su dobrosusjedski odnosi prioritet dvije zemlje.

Na pitanje da li je uzdrman polozaj premijera Mila Djukanovica nakon optuzbi tuzilastva u Napulju o njegovoj umijesanosti u krijumcarenje cigareta Vujanovic je iznio misljenje da se radi o iskonstruisanoj aferi sa ciljem da se Crna Gora obeshrabri na putu u drzavnu samostalnost.

XS
SM
MD
LG