Linkovi

Amerièko-Kineski razgovori o Severnoj Koreji - 2003-07-19


Zamenik kineskog ministra inostranih poslova, Dai Binguo, održao je u petak razgovore sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom i drugim funkcionerima o nastojanjima da se ožive razgovori o severno korejskom nuklearnom programu. Kineski izaslanik æe izvestiti o svojoj misiji u Pjongjangu koju je obavio ranije ove nedelje.Dopisnik Glasa Amerike Dejvid Golast izveštava iz Stejt Departmenta:

Poseta kineskog izaslanika odražava intenzivirana diplomatska nastojanja o severno korejskoj nuklearnoj krizi u jeku indikacija amerièkih funkcionera da bi Pjongjang mogao da odustane od insistiranja na diskusijama o tom pitanju iskljuèivo tokom bilateralnih razgovora sa Sjedinjenim Državama. Kina je bila domaæin trostranog sastanka sa Sjedinjenim Državama i Severnom Korejom u Pekingu u aprilu. Uoèi razgovora gospodina Daia u Vašingtonu, predstavnik Stejt Departmenta Rièard Bauèer je rekao da je administracija predsednika Buša voljna da uèestvuje u još jednoj tripartitnoj rundi, mada još uvek želi da proširi taj proces kako bi obuhvatio i Južnu Koreju i Japan:

”Nismo iskljuèili formulu koju je koristio Peking. Jednostavno smo rekli da smatramo da je važno preæi na petostrane razgovore i nastaviæemo da se zalažemo za to“.

Jedan visoki funkcioner je rekao da mada Sjedinjene Države odbacuju jednostrane razgovore sa Pjongjangom, ništa u multilateralnom formatu ne bi srpeèilo dve strane da u potpunosti jedna drugoj iznesu svoje stavove.

XS
SM
MD
LG