Linkovi

Nuklearni program Severne Koreje - 2003-07-18


Severna Koreja tvrdi da je završila preradu oko osam hiljada šipki utrošenog nuklearnog goriva radi dobijanja dovoljne kolièine plutonijuma za izradu šest nuklearnih bombi. Ta zemlja preti da æe uskoro poèeti da proizvodi takvo oružje. Ukoliko su taène, te tvrdnje i pretnje predstavljaju flagrantno kršenje obeæanja Severne Koreje da æe se pridržavati okvirne saglasnosti postignute 1994. godine sporazumom o neširenju nuklearnog oružja, i bilateralnim sporazumima izmedju Severne i Južne Koreje o denuklearizaciji severnog i južnog dela Korejskog poluostrva. Prema tom sporazumu, Severna Koreja je obeæala da neæe proizvoditi nuklearno oružje. Severna Koreja je u oktobru 2002 godine priznala da ima tajni program za obogaæenje uranijuma koji se koristi za izradu nuklearnog oružuja, a u decembru je proterala inspektore Medjunarodne agencije za atgomsku energiju. U februaru, Severna Koreja je reaktivirala reaktor u nuklearnoj elektrani Jongbjon, èime je poèeo proces za proizvodnju nuklearnog oružja. Istovremeno, Severna Koreja je intenzivirala svoje pretnje i provokacije i ispalila jednu raketu u Japansko more na dan kada je novi južnokorejski predsednik, Ro Mu Hjun, preuzeo položaj. Predstavnik amerièkog državnog sekretarijata, Rièard Bauèer, izjavio je da je opasno i nepredvidivo ponašanje Severne Koreje samo ojaèalo poziciju SAD i njihovih saveznika.

“Severna Koreja je u prošlosti iznosila raznorazne tvrdnje o preradi šipki utrošenog nuklearnog goriva. A mi smo u više navrata saopštili da bi svaki pokušaj te zemlje da reprocesuje material radi dobijanja plutonija i njen dalji progres u pravcu izrade nuklearnog oružja, izazvali veliku zabrinutost naše zemlje, i drugih zemalja regiona,“ naglasio je Bauèer. Severnokorejske pretnje i kršenje obaveza deo su dugogodišnjeg obrazca zastrašivanja sa namerom da se dobiju novi ustupci i pomoæ za taj osiromašeni komunistièki režim. Predstavnik Bele kuæe, Skot Mak Klelan, kaže da takva praksa neæe biti delotvorna.

” Insistiramo na neopozivom okonèanju severnokorejskog programa za izradu nuklearnog oružja. Iz tog razloga nastojimo da rešimo to pitanja na multilateralni naèin. Nastojimo da postignemo diplomatsko rešenje. Ali, neæemo dozvoliti da nas Severna Koreja ucenjuje,” rekao je Mak Klelan.

Pretnja ratom neæe rešiti oèajnu unutrašnju krizu Severne Koreje. Vreme je da severnokorejski upravljaèi shvate da su SAD i njihovi saveznici rešeni da spreèe da se Severna Koreja naoruža nuklearnim oružjem.”

XS
SM
MD
LG