Linkovi

Njujorška kula slobode - 2003-07-18


Projekat Daniela Libeskinda - spirala pet kula od kojih najviša treba da dostigne 541 metar, koje æe okruživati prazan prostor na kojem se nekada nalazio Svetski trgovinski centar - izabran je meðu stotinama na medjunarodnom konkursu. Meðutim, izvoðaè radova Leri Silverstajn je izrazio zabrinutost u pogledu komercijalne održivosti tog predloga. Inaèe, Silverstajn je otkupio pravo da iznajmljuje zdanje Svetskog trgovinskog centra svega dva meseca pre napada 11 septembra 2001. godine. Da bi spasli projekat od ogrome važnosti za Njujorèane i Ameriku, ”gradski oci“ su uspeli da ubede gospodina Libeskinda da saraðuje sa arhitektom Dejvidom Èajldson, izabranikom Lerija Silverstajna. A ti znaèi da æe Èajlds preuzeti vodeæu ulogu u izgradnji Kule slobode, centralnog dela Libeskindovog projekta. Kevin Rampe, predsednik Korporacije za razvoj donjeg dela Menhetna, grupe koja je zadužena za nadgledanje tog projekta, pokušava da teško postignutom kompromisu da optimistièan ton.

“Daniel Libeskind i Dejvid Èajlds su izrazili spremnost za istinsku saradnju. Mislim da su graðani Njujorka i sveta veoma sreæni što ova dvojica velikih arhitekata rade na izgradnji najviše zgrade na svetu“.

Meðutim, Tom Rajt, izvršni direktor Udruženja za regionalno planiranje, kaže da mnogi graðani Njujorka žele da se ostvari vizija Daniela Libeskinda.

”Mada niko nije oèekivao da Libeskind projektuje sve zgrade i uradi sve detalje, veoma je važno da vodeæe karakteristike njegovog plana budu oèuvane u ovom procesu. Gospodin Silverstajn je veæ izjavio da bi želeo da se izgradi još jedna kula. Takve vrste promena slabe dramatiènu poruku originalnog nacrta, koja je zaista fokusirana na dogaðaje od 11 septembra 2001. godine, i pretvaraju projekat u komercijalni poslovni prostor“.

Guverner države Njujork Džordž Pataki je kao krajnji rok za poèetak izgradnje ovog projekta postavio iduæe leto. Da li æe do tada saradnja dvojice arhitekata prevaziæi jaz izmeðu arhitekture nadahnute porukom i komercijalne praktiènosti zasnovane na profitu - ostaje da se vidi.

XS
SM
MD
LG