Linkovi

Pauel o Severnoj Koreji - 2003-07-17


Kineska vlada je preuzla vodeæu ulogu u nastojanju da se ublaži zategnutost izazvana severnokorejskim nuklearnim programom i ove nedelje šalje jednog visokog izaslanika u Pjongjang. Kinezi, koji su bili domaæin susreta predstavnika SAD i Severne Koreje u maju ove godine, predložili su, kako je saopšteno, još jedan multilateralni sastanak, kojim bi se omoguæili direktni razgovori izmedju Vašingtona i Pjongjanga. Mada se administracija predsednika Buša protivi bilaterlanim razgovorima sa Pjongjangom, amerièki državni sekretar Pauel je izrazio optimizam o tim diplomatskim nastojanjima, nakon juèerašnjeg sastaka sa nemaèkim ministrom inostranih poslova, Joškom Fišerom.

“ Imao sam dug razgovor sa kineskim ministrom inostranih poslova, koji me je obavestio o tim razgovorima. Diplomatska nastojanja su još uvek u toku i oèekujem da u bliskoj buduènosti dodje dokonkretnog razvoja dogadjaja, u skladu sa izloženim gledištima.”

Pauel je potvrdio izveštaje da administracija razmatra moguænost da se izbeglicama iz Severne Koreje omoguæi dolazak u SAD, ali je rekao da zvanièni predlozi s tim uvezi nisu podneti na razmatranje ni njemu ni predsedniku Bušu.

XS
SM
MD
LG