Linkovi

Novi iraèki Upravni savet saopštio je da æe uspostaviti sud za ratne zloèine - 2003-07-15


Novi iraèki Upravni savet saopštio je da æe uspostaviti sud za ratne zloèine radi sudjenja bivšem iraèkom lideru Sadamu Huseinu, i èlanovima njegove vlade. Dopisnik GA iz Bagdada, Alisha Ryu, javlja da je uspostavljanje suda samo jedno od mnogih pitanja koje to telo nastoji da reši. Entrifad Kanbar, portparol èlana Saveta Ahmeda Èalabija, iz Iraèkog nacionalnog kongresa, izjavio je da æe svrgnutom iraèkom lideru, kao i èlanovima stranke Bas, za kojima su SAD raspisale poternicu, biti sudjeno za zloèine protiv èoveènosti. Isti portparol je dodao da se savet jednoglasno saglasio da Sadam i njegovi saradnici moraju odgovarati za smrt hiljada i hiljada Iraèana, koji su ubijeni tokom Sadamove vladavine. Medjutim, Kanbar nije rekao kada bi takav sud mogao biti uspostavljen. Na konferenciji za štampu, amerièki administrator u Iraku, Paul Bremer, pohvalno se izrazio o formiranju Upravnog saveta, koji je nazvao snažnim partnerom u formiranju potpuno demokratskog Iraka. Savet je zadužen za, izmedju ostalog , izradu nacrta novog ustava, kojim æe se omoguæiti održavanje opštih izbora krajem 2004. ili poèetkom 2005. godine. Neke iraèke grupe oštro su kritikovale 25-èlani savet pošto je Bremerova privremena uprava igrala važnu ulogu u izboru èlanova saveta i zbog toga što savet mora da se konsultuje sa administracijom o svim važnim pitanjima. Medjutim, Bremer je rekao da savet i iraèki narod sada upravljaju zemljom.

“ Iraèani æe biti zaduženi za pisanje ustava -- ustav æe napisati Irèani za Iraèane. Konaèna verzija æe biti podneta iraèkom narodu na referendumu. Kada bude potvrdjen, biæe održani demokratski, slobodni i pravièni izbori radi izbora potpuno suverene iraèke vlade. Tada æe posao koalicije, naš posao, biti završen. Nemamo želju da ostanemo ni dan duže nego što je potrebno. “

25-toèlani iraèki Upravni savet, koji se sastoji od uglednih Iraèana iz raznih verskih, etnièkih i politièkih grupa, ovlašæen je da imenuje ministre i odobrava budzet. Oèekuje se da savet iduæe nedelje poène rad na formiranju kabinata i izbora ministara.

XS
SM
MD
LG