Linkovi

Bler  ponosan na svoju ulogu u zbacivanju Sadama Huseina - 2003-07-15


Uprkos rastuæem nezadovoljstvu Britanaca oko toga zbog èega je Toni Bler ušao u rat sa Irakom, britanski premijer je u ponedeljak izjavio da je ponosan na svoju ulogu u zbacivanju Sadama Huseina sa vlasti. Iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike, Tom Rivers. Britanski premijer je na konferenciji za novinare odžanoj posle trodnevne meðunarodne konferencije lidera levo od centra u Londonu izneo oštar stav. Uprkos svojim kritièarima, Bler je bio u bezkompromisnom raspoloženju.

”U potpunosti podržavamo obaveštajne izvore koje smo naveli i èija smo saznaja izneli pred javnost. I, ako dozvolite, reæi æu i ovo: Niko nije sumnjao ni danas sumnja u pretnju koju je predstavljao Sadam Husein”.

Bler je naveo procene Ujedinjenih nacija da je pod Sadamovim režimom umrlo 300 hiljada ljudi.

”Trebalo bi da smo ponosni na to što je Sadam svrgnut -- trebalo bi da nam je drago. Ja nemam nedoumice u buduænosti. Kakve god razlike da su postojale i prošlosti, možemo da rekonstruišemo Irak kao stabilnu i prosperitetnu zemlju. Kao rezultat toga i svet æe biti sigurnije mesto za život, i kao zemlja bi trebalo da smo ponosni na ono što smo uradili”.

Meðutim, glavni razlog zbog koga je Britanije ušla u rat bilo je navodno iraèko oružje za masovno uništenje, koje do sada nije pronadjeno. Na dva parlamentarna saslušanja raspravljalo se o deokazima obaveštajne službe na osnovu kojih je premijer Bler zakljuèio da je rat najbolja opcija. Sve je više poziva da porota bude nezavisna, meðutim, britanski sekretar za inostrane poslove Džek Stro to odbija, navodeæi da bi takva istraga isuviše dugo trajala.

XS
SM
MD
LG