Linkovi

Neophodna  hitna akcija kako bi se spreèila epidemija SIDE na Balkanu - 2003-07-14


Prema novom istraživanju Svetske banke, neophodno je preduzeti hitnu akciju kako bi se spreèila epidemija SIDE na Balkanu.Prema studiji koju je objavila Svetska banka, Evropa i region Centralne Azije i dalje imaju najveæi rast broja obolelih od SIDE na svetu. Tokom 2002-e u tim delovima sveta zabaleženo je èak 250 hiljada novih sluèajeva zaraze, što je ukupan broj obolelih u tim regionima popelo na èak 1.2 miliona. Iako se Ruska fderacija i Ukraina i dalje nalaze na vrhu, po broju obolelih, broj zaraženih u velikom broju drugih zemalja naglo raste. Jedan od autora tog izveštaja, Dominik Hejzn, struènjak za zdravstvo pri Svetskoj banci, ukazuje da efekti zaraze tek sada poèinju da se oseæaju.

“Trenutno je broj obolelih u svim tim zemljama dosta mali, na primer u Bugarskoj i Hrvatskoj manje od 400 osoba je obolelo, dok je u Rumuniji taj broj mnogo veæi, usled problema sa transfuzijama krvi meðu bebama, od pre nekoliko godina. Ono što Svetska banka smatra zabrinjavajuæim je èinjenica da se broj obolelih poveæava stopom od 10 do procenata godišnje.”

Šta su glavni uzroci sve veæeg broja sluèajeva SIDE u tom regionu?

“Glavni izvori zaraze su heteroseksualni odnosi, kao i razmena igala pri intravenoznoj upotrebi droga. Zaraza je jako èesta i meðu prostitutkama, što je put kako se oboljenje širi kroz heteroseksualnu zajednicu.”

Planirate li da izvršite slièna istraživanja i u drugim evropskim zemljama?

“Da, veæ smo imali neke razgovore, na primer sa Srbijom, Makedonijom i Bosnom i te zemlje razmatraju moguænost sliènog istraživanja.”

Izveštaj ukazuje da Bugarska, Hrvatska i Rumunija imaju više sliènih socijalnih èinilaca, koji su doveli do brzog rasta broja obolelih od HIV-a. Od te 3 zemlje, Rumunija ima najveæi broj obolelih – preko 12 hiljada, polovinom prošle godine. Najveæi broj zaraženih su deca, koja æe uskoro postati seksualno aktivna.

XS
SM
MD
LG