Linkovi

Buš-obaveštajne informacije o Iraku - 2003-07-14


Sadašnja kontroverzija ima korene u jednoj reèenici iz govora predsednika Džordža Buša o Stanju Unije 28. januara ove godine.

“Britanska vlada je saznala da je Sadam Husein nedavno zatražio znatne kolièine uranijuma iz Afrike.“

Savetnica za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs je ukazala u interjuu Si-bi-es-u da je ta izjava predsednika Buša taèna , ali je istakla da je nije trebalo ukljuèiti u predsednikov govor o Stanju Unije. Rajsova je priznala da ta informacija nije bila dovoljno uverljiva da bi se iznela kao tvrdnja u govoru predsednika Buša o Stanju Unije emitovanom širom Sjedinjenih Država.

“Nismo uvereni da ta informacija zadovoljava uslove za iznošenje obaveštajnih podataka u predsednikovim govorima.“

Rajsova je ,medjutim, naglasila da predsednik Buš nije obmanuo amerièki narod kada je izneo argumente za vojnu intervenciju u Iraku. Prema njenim reèima, britanska vlada je i dalje uverena da su njene informacije taène, iako je kasnije utvdjeno da su neki dokumenti bili falsifikovani. Rajsova je u intervjuu Foksu takodje izrazila uverenje da je vlada Sadama Huseina pokušala da se domogne uranijuma, glavne komponente nuklearnog oružja.

“ Ne samo što je saopštenje britanske vlade o tome bilo taèno, nego su i procene nacionalne obaveštajne službe bile taène. Britanci ni danas ne odustaju od tog saopštenje i istièu da su imali i druge izvore pored onih koji se sada dovode u pitanje. Nema razloga da im ne verujemo. “

Rajsova je govorila o tome nakon što je vašingtonski list “Washington Post“ izvestio da je direktor amerièke Centralne obaveštajne agencije Džordž Tenet iskljuèio sliènu tvrdju o Iraku iz govora koji je predsednik Buš održao u Sinsinatiju, tri meseca pre govora o Stanju Unije. Rajsova je potvrdila taènost tog podatka, ali je dodala da je ta tvrdnja iskljuèena iz predsednikovog govora u Sinsinatiju na osnovu speciifènog incidenta i specifiènog izvora.

“Predsednikov govor o Stanju Unije imao je šire okvire od jednog incidenta i jedne lokacije i odredjenog kvantiteta. “

Èlanovi amerièke vlade tvrde da Džordž Tenet nije apelovao na Belu kuæu da iz predsednikovog daleko važnijeg govora o Staju Unije iskljuèi informaciju o pokušaju vlade Sadama Huseina da kupi uranijum u Africi. Tenet je prekjuèe preuzeo odgovornost za ukljuèenje sporne informacije u predsednikov govor Kongresu i amerièkom narodu o Stanju Unije. Vodeæi demokrata u Senatskom odboru za oružane snage Karl Levin ukazao je u intervjuu Si-en-en-u da je potrebno da se povede kongresna istraga o svim obaveštajnim informacijama koje je predsednik Buš naveo pred rat protiv Iraka.

“Potrebna je dvostranaèka istraga. Trebalo bi da je preduzme Odbor Predstavnièkog doma za obaveštajnu službu ili odbor za oružane snage da bi se utvrdilo da li su obaveštajne informacij bile preuvelièane ili preinaèene da bi se podržala politika administracije.“

Prema reèima senatora Levina, istražitelji bi trebalo da razmotre pitanje da li je Bela kuæa izvršila pritisak na Centralnu obaveštajnu agenciju da ostavi po strani svoju sumnju u pouzdanost informacija o Iraku i iraèkom oružju masovnog uništenja.

XS
SM
MD
LG