Linkovi

Amerièka uvodnici o obaveštajnim podacima uoèi “11.septembra“ - 2003-07-13


U dnevniku “Daily News” iz Ohaja izražava se zadovoljstvo što su prigovori javno izreèeni:

” Proteklih nekoliko nedelja su bile plodne jer izneta je istina - ta dragocenost koja je uvek prva žrtva rata. Magla se izgleda diže. Tomas Kin i Li Hemilton javno su prigovorili da federalne agencije ne pružaju potrebnu saradnju. Sekretarijat za pravosuðe insistira da njegovi predstavniti nadziru ispitivanje službenika tog sekretarijata. Problemi sa Sekretarijatom za odbranu su naroèito teški -- žale se ko-predsedavajuæi komisije, koji kažu da Pentagon èak uopšte ne odgovara na upuæene zahteve za informacijama“.

I list “Los Anðeles Tajms” izražava slièan stav: ”Adminstracija koja se protivila uspostavljanju nezavisne komisije, i koja se naknadno nevoljno složila sa time, i dalje bi mogla da onemoguæi istragu. Ukoliko vladine agencije budu nastavile da odugovlaèe proces, i komisija ne uspe da završi izveštaj na vreme, Kongres bi trebalo da produži rok i posle maja 2004“.

Medjutim, njujorški “Volstrit Džornal” piše da su prigovori komisije tipièni u politièkim raspravama u Vašingtonu:

“Svaki Amerikanac želi da zna šta se to desilo da je došlo do 11. septembra. Bilo bi lepo poverovati da ljudi koji su zaduženi da to ispitaju budu predaniji svom posalu umesto da se bave politièkim raspravama. No, to je izgleda isuviše oèekivati od nacionalne komisije, koja smatra da je važnijie da orkestrira kampanju curenja informacija i izjava štampi o navodnom vladinom ometanju istrage. Bilo bi bolje postaviti pitanje zašto administracija uopšte saraðuje na poslu koji sve više lièi na pristrasnu istragu“.

Nešto drugaèija ocena stiže iz Mizurija, gde list “Kanzas siti star” piše da je problem u tome što je komisija “zagrizla preveliki zalogaj”:

”Komisija možda želi da postigne više nego što može. Na primer, u novom izveštaju guverner Kin i kongresmen Hamilton ukazuju da je “komisija preduzela najširu istragu u domenu amerièke nacionalne bezbednosti u istoriji”. To je previše grandiozna vizija. Komisija bi trebalo da se usredsredi i sasvati izveštaj o konkretnim propustima vlade u predviðanju septembarskih napada“.

XS
SM
MD
LG