Linkovi

Arapska liga o Iraku - 2003-07-12


Dvadesetdvoèlana Arapska liga je saopštila da je preduslov za odobrenje Iraèkog saveta od strane te grupe, da tim Savetom moraju upravljati Iraèani, ne Sjedinjene Države. Iz Kaira se javio dopisnik Glasa Amerike Džejms Martone:

Predstavnik Arapske lige Hišam Jusef je izjavio da nove vlasti u Iraku moraju biti više od pukog ”savetodavnog tela“, da bi ih prihvatile arapske vlade.

”Mi verujemo da je važno da Iraèani poènu što je pre moguæe da upravljaju svojom sopstvenom zemljom. Puno toga zavisi od ovlašæenja ovog Saveta i onoga što taj Savet namerava da uèini”.

Jusef je rekao da æe Arapska liga odbaciti svaki eventualni Savet koji ne prihvate sami Iraèani.

”Pratiæemo kako æe iraèki narod reagovati na ono što se dogadja. Situacija je nepouzdana: bezbednost i stabilnost nisu uspostavljeni te je situacija prilièno napeta“.

Mada je èlan Arapske lige sa sedištem u Kairu, Irak nije imao svog predstavnika na sastanku Arapske lige, od kako je Amerikancima predvodjena koalicija u aprilu zbacila iraèkog predsednika Sadama Huseina. Jusef kaže da æe iraèko mesto u Arapskoj ligi popuniti predstavnik iraèke vlade, koju bi priznale sve arapske zemlje. Analitièar Muhamed Kamel kaže da stav arapske lige odražava raspoloženje miliona gradjana arapskog sveta, jer mnogi veruju da Sjedinjene Države nemaju nameru da predaju stvarnu kontrolu Iraèanima.

”Ljudi bi ovde najverovantije videli taj Savet kao marionetski režim, odnosno Savet kojim bi iza scene upravljale Sjedinjene Države“.

Gospodin Kamel, inaèe profesor politièkih nauka na univerzitetu u Kairu, kaže da još uvek ima nade da novi iraèki Savet dobije odobrenje Arapa koji optužuju Sjedinjene Države da nisu ispunile obeæanje da æe popraviti život Iraèana.

XS
SM
MD
LG