Linkovi

Buš o kontroverzi oko iraèkog oružja masovnog uništenja - 2003-07-12


Predsednik Buš je zadovoljan što je direktor Centralne obaveštajne agencije preuzeo odgovornost za propust njegove agencije da upozori Belu kuæu na svoje sumnje koje se tièu tvrdnji o iraèkom programu naoružanja. Dopisnik Glasa Amerike Skot Strns se javio iz Nigerije na kraju predsednikove posete Africi, koja je obuhvatila pet zemalja:

Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je rekao da je predsednik Buš zadovoljan što je direktor Tenet “ priznao ono što je trebalo priznati“ o pomenutoj grešci. Flajšer je istakao da predsednik Buš to pitanje smatra rešenim. Juèe je naime Džordž Tenet preuzeo odgovornost zbog toga ssto je njegova agencija odobrila tekst predsednikovog januarskog govora o stanju unije u kojem se optužuje tadašnji iraèki lider Sadam Husein da pokušava da kupi uranijum u Africi. Ujedinjene nacije su kasnije zakljuèile da su dokumenta koja se tièu tih tvrdnji bila lažna. Gospodin Tenet je istakao da su sumnje Centralne obaveštajne agencije povodom tih tvrdnji trebale da spreèe njihovo ukljuèivanje u pomenuti govor. Direktor CIE je rekao da predsednik Buš ima razloga da veruje da je tekst koji mu je prezentiran bio ispravan i da ova greška pokreæe, kako se izrazio, ”legitimna pitanja“ o držanju Centralne obaveštajne agencije. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je rekao da predsednik Buš još uvek ima poverenja u direktora CIE, Teneta, koji je služio još tokom administracije predsednika Clintona. Predsednik Buš je upitan o tome juèe, tokom posete Ugandi. On je rekao da su njegov govor pregledale amerièke obaveštajne službe i da su njime amerièkom narodu objašnjene neke od pretnji koje je za njega predstavljao Sadam Husein.

“Održao sam govor naciji koji su odobrile obaveštajne službe i bio je to govor u kojem su amerièkom narodu detaljno iznete opasnosti koje predstavlja režim Sadama Huseina, te je moja vlada preduzela odgovarajuæi odgovor na te opasnosti i rezultat je taj da æe svet biti bezbednije i mirnije mesto”.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs je izjaviola da predsednik Buš nije rekao ništa u govoru o Stanju nije za šta je Bela kuæa znala da je netaèno. Samo nedelju dana nakon tog govora, državni sekretar Kolin Pauel je odluèio da ne upotrebi tu tvrdnju u svom govoru održanom u Ujedinjenim nacijama, jer je zakljuèio da to nije primereno nakon razmatranja, kako se izrazio, ”svih pojedinosti“ koje je administracija znala o iraèkom oružju masovnog uništenja. Sekretar Pauel je rekao da je pitanje predsednikovog iznošenja pogrešnih informacija protiv Iraka ”preuvelièano“ i da ne veruje da ono preti predsednikovoj verodostojnosti. Predstavnik Bele kuæe, Ari Flajsser, jer rekao da to nije jednostavno pitanje prenaduvanosti situacije od strane medija, veæ je dodao da ovi dogadjaji pokreæu legitimno pitanje o procesu kritiènog razmatranja presednièkih govora. Neposrednost od opasnosti koju predstavlja iraèko oružje masovnog uništenja je bila najveæe opravdanje predsednika Buša za invaziju na Irak. Više od dva meseca nakon pada Bagdada, takvo oružje još uvek nije pronadjeno.

XS
SM
MD
LG