Linkovi

Direktor CIE preuzeo odgovornost - 2003-07-12


Iznoseæi argumente protiv Sadama Huseina, u okviru svog januarskog govora o stanju unije, predsednik Buš je rekao da je tadašnji iraèki lider pokušao da kupuje uranijum u Africi. Dokumenta u vezi sa iraèkim pokušajem kupovine uranijuma u Nigeru predata su Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju, koja je zakljuèila da su lažna. Upitan o tome, tokom juèerašnje posete Ugandi, predsednik Buš je rekao da su amerièke obaveštajne službe bile upoznate sa sadržajem njegovog govora u kome je pokušao da objasni amerièkoj javnosti kakve sve opasnosti prete od Sadama Huseina:

”Održao sam govor naciji, koji su obaveštajne službe odobrile, i u njemu izneo detalje amerièkom narodu o opasnostima koje predstavlja režim Sadama Huseina. Moja vlada je na odgovarajuæi naèin reagovala na te opasnosti i kao rezultat toga svet æe biti bezbedniji i mirniji,“ rekao je predsednik Buš.

Njegova savetnica za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, izjavila je da je direktor CIE Džordž Tenet proèitao predsednikov govor, a ako je iko u njegovoj agenciji imao rezerve prema tim tvrdnjama one nisu bile prenete predsedniku. Da je Tenet rekao da te tvrdnje treba izbaciti iz teksta, one bi bile uklonjene rekla je Kondoliza Rajs.

Džordž Tenet je juèe preuzeo odgovornost za grešku. U pisanom saopštenju on je izjavio da su rezerve CIE prema tim tvrdnjama trebale da spreèe da one budu ukljuèene u govor o stanju unije. On je dodao da je predsednik Buš imao svaki razlog da veruje da je tekst koji mu je predložen bio zasnovan na pouzdanim podacima i da ta greška pokreæe, kako je rekao, ”legitimna pitanja“ o ponašanju CIE.

Savetnica za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs rekla je da predsednik ima apsolutno poverenje u direktora CIE i da ona nikoga ne smatra krivim. Rajsova je ponovila tvrdnju Bele kuæe da predsednik Buš nije svesno rekao ništa u svom govoru o stanju unije što je Bela kuæa znala da je netaèno.

Medjutim, samo nedelju dana kasnije, državni sekretar Kolin Pauel je odluèio da istu tvrdnju ne pominje u svom govoru u Ujedinjenim nacijama, zakljuèivši da to ne bi bilo adekvatno, pošto je pažljivo razmotrio, kako je rekao, ”svaku pojedinost“ poznatu administraciji u vezi sa iraèkim oružjem za masovna uništavanja. Pauel je rekao da je pitanje predsednikove pogrešne informacije protiv Iraka ”prenaduvano,“ dodajuæi kako ne veruje da to ugrožava predsednikov kredibilitet.

Neposrednost opasnosti koja preti od iraèkog oružja za masovna uništavanja bila je najveæe Bušovo opravdanje za napad na Irak. Ali, više od dva meseca posle pada Bagdada, nikakvo oružje te vrste još nije pronadjeno.

XS
SM
MD
LG