Linkovi

Predsednik Buš o Iraku - 2003-07-11


Iznoseæi argumente protiv Sadama Huseina u svom januarskom govoru o stanju unije, predsednik Buš je rekao da je tadašnji iraèki lider pokušao da kupi uranijum od Nigera. Dokumenta o toj navodnoj kupovini predata su Ujedinjenim nacijama koje su stale na stanovište da su dokumenta - lažna.

Na brifingu sa novinarima u predsednièkom avionu na putu za Ugandu, savetnica za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs je izjavila da je direktor Centralne obaveštajne agencije, Džordž Tenet, preispitao sve informacije koje je predsednik izneo u svom govoru o stanju unije. Da je Tenet rekao da ta tvrdnja treba da se izbaci iz govora -- istakla je gospodja Rajs -- ona ”bi i bila izbaèena.“ Kondoliza Rajs je takodje ukazala, da ako je bilo ko u Centralnoj obaveštajnoj agenciji gajio sumnje u istinitost neke tvrdnje, ”te sumnje“, po njenim reccima, ”nisu bile prenete predsedniku.“ Gospodja Rajs je rekla da su vodjene detaljne diskusije sa Centralnom obaveštajnom agencijom o navodnom pokušaju Iraka da kupi uranijum. On je istakla da su neke specifiène informacije o kolièini uranijuma i lokaciji njegove kupovine bile uklonjene iz govora koji je, nakon tih izmena, odobren. Kondoliza Rajs je dodala da Bela kuæa ima apsolutno poverenje u direktora Teneta i nije okrivila nikoga pojedinaèno. Predsednik Buš, kome je nakon sastanka sa predsednikom Ugande, Joverijem Musevenijem, postavljeno pitanje o tome, ponovo je branio svoju odluku da izvrši invaziju na Irak.

”Održao sam govor naciji èiju su sadržinu odobrile obaveštajne službe. To je bio govor u kojem su amerièkom narodu detaljno iznete opasnosti od režima Sadama Huseina i moja vlada je preduzela odgovarajuæe mere da odgovori na te opasnosti. Rezultat toga je da æe svet biti bezbednije i mirnije mesto za život”.

Predsednikova savetnica za nacionalnu bezbednost je izjavila da predsednik Buš u tom govoru nije smišljeno rekao ništa što je Bela kuæa zasigurno znala da nije istinito. Medjutim, samo nedelju dana nakon predsednikovog govora, državni sekretar Kolin Pauel je odluèio da NE iznese istu tvrdnju u svom govoru u Ujedinjenim nacijama, jer je smatrao da ona nije bila primerena nakon razmatranja, kako se izrazio, ”svih detalja“ koje je administracija znala o iraèkom oružju masovnog uništenja. Neposrednost pretnje od takvog oružja bila je glavno opravdanje predednika Buša za svrgavanje Sadama Huseina. Više od dva meseca je prošlo od pada Bagdada, a oružje masovnog uništenja još uvek nije pronadjeno.

XS
SM
MD
LG