Linkovi

Buš o Iraku - 2003-07-09


Iznevši svoje argumente protiv Sadama Huseina pre šest meseci, predsednik Buš je rekao da je britanska obaveštajna služba izvestila da je tadašnji iraèki lider pokušao da kupi znatne kolièine uranijuma od Nigera. Ujedinjene nacije su zatim zakljuèile da su ta dokumenta bila lažna i predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer sada priznaje da ta informacija nije trebalo da bude obuhvaæena govorom predsednika Buša o Stanju unije. Predsednik Buš je danas u Južnoafrièkoj republici izbegao to pitanje rekavši da je ”savršeno uveren“ da je njegova odluka da izvrši invaziju na Irak bila ispravna:

”Nemam nikakve sumnje da je Sadam Husein bio pretnja svetskom miru. Takodje nemam sumnje da su Sjedinjene Države, sa svojim saveznicima i prijateljima, uèinile pravu stvar kad su ga uklonile sa vlasti. Nema sumnje da æe na kraju krajeva sve èinjenice ukazati svetu na istinu“.

Pretnja od iraèkog oružja je bila predsednikovo vodeæe opravdanje za zbacivanje Sadama Huseina sa vlasti. Mada je prošlo preko dva meseca od pada Bagdada, takvo oružje u Iraku nije pronadjeno.

XS
SM
MD
LG