Linkovi

Izraelske trupe se povlaèe sa nekih palestinskih teritorija - 2003-07-08


Izraelske trupe se povlaèe sa nekih palestinskih teritorija u Pojasu Gaze i iz Vitlejema na Zapadnoj obali. Izrael govori da æe se povuæi i sa drugih teritorija èim bude siguran da Palestinska uprava može da održava red na njima. Odluka o povlaèenju je doneta pošto su tri palestinske organizacije - Hamas, Palestinski islamski džihad i Arafatovo krilo Al Fataha - obeæale da æe da prekinu napade na Izraelce. Kao što je amerièki državni sekretar Kolin Pauel rekao, te organizacije su oèigledno shvatile da ih terorizam nije vodio nigde. Takoðe su shvatile, rekao je Pauel, da novo palestinsko voðstvo, premijer Mahmud Abas i njegov kabinet, “želi da se krene napred. Ipak, kao što je Pauel jasno rekao, “sam prekid vatre neæe biti dovoljan”.

“Na posletku æemo morati da doðemo do taèke u kojoj te organizacije više neæe imati sadašnju teroristièku moæ. Ne možete u jednoj državi da imate ljude sa oružjem, naoružane milicije. Prema tome, ako hoæete palestinsku državu, onda sve oružje, sve snage u toj državi, moraju da budu pod kontrolom vlade, a ove teroristièke organizacije moraju da budu raspuštene”.

Pre jedva nešto više od jedne godine, 24. juna, 2002, predsednik Džordž Buš je izneo svoju viziju Izraela i Palestine - “dve države koje opstaju jedna pored druge u miru i stabilnosti”. Ali da bi se to ostvarilo, rekao je amerièki predsednik, “palestinski narod mora da izabere nove lidere, koje nije kompromitovao teror”. S obzirom da Palestince sada vodi premijer Abas, postoje razlozi za nadu. Meðutim, kako je rekao portparol Bele kuæe Arijel Flajšer, teroristi ostaju “najveæa opasnost”. Teroristi, rekao je Flajšer, “nisu opasni samo za izraelski narod, nego i za milione Palestinaca koji hoæe da razdoblje mira pusti korene i žele i zaslužuju državu kojom upravlja jedna legitimna vlada”.

XS
SM
MD
LG