Linkovi

Gradjanska prava u SAD - 2003-07-07


Sva trojica bivših politièara umrla su u razmaku od nekoliko dana. Iako su za života imali malo medjusobnih kontakata, njihova smrt predstavlja izvesnu prekretnicu za zemlju koja se od svog nastanka do danas rve sa pitanjima medjurasnih odnosa. Najpoznatiji medju njima bio je bivši senator iz države Južna Karolina, Strom Turmond, koji je doživeo stotu, dok je njegova karijera u Senatu trajala 48 godina, što je svojevrstan rekord. Turmond je poèeo politièku karijeru kao snažan pristalica rasne segregacije. Èak se 1948. godine kandidovao za predsednika na segregacionistièkoj platformi, na listi stranke koja je zagovarala dominacuju južnih država:

”Verujem da se moramo boriti za principe kada su oni ugroženi. Èak ako to znaèi da èovek mora da se bori sam.“

Strom Turmond je napustio Demokratsku stranku 1964. godine i prešao u republikance, ali je kasnije ublažio svoja gledišta. Bio je prvi južnjaèki senator koji je u svoje osoblje ukljuèio crnce i podržao je proglašavanje nacionalnog praznika u èast crnaèkog borca za gradjanska prava, Martina Lutera Kinga mladjeg. Drugi nedavno umrli politièar, bivši gradonaèelnik Atlante Mejnard Džekson, imao je drugaèiji put. Kada je 1973. izabran na taj položaj postao je prvi crnaèki gradonaèelnik jednog veæeg južnjaèkog grada, što je predstavljalo krupan pomak u rasnoj politici juga. Po osvajanju treæeg mandata, 1989., Mejnard Džekson je odigrao kljuènu ulogu u dovodjenju letnjih Olimpijskih igara u Atlantu, 1996.:

”Sada æe Atlanta biti poznata. Niko više neæe pitati šta je Atlanta i gde je Atlanta. Ona je sada na svetskoj pozornici.“

Možda najmanje poznat od ove trojice južnjaèkih politièara bio je bivši guverner Džordžije, Lester Medoks. Ime mu je postalo poznato u javnosti kada je 1964. godine upotrebio dršku od sekire da bi spreèio ulazak crnaèkih gostiju u svoj restoran u Atlanti, uprkos Zakonu o gradjanskim pravima koji je upravo bio donet. Svoje segregacionistièke ideje nije odbacio ni kada je 1966. izabran za guvernera. Ali na tom položaju proveo je samo jedan mandat. Na sledeæim izborima pobedio ga je do tada malo poznat senator u Senatu države Džordžije, Džimi Karter. Za razliku od Stroma Turmonda, Lester Medoks nikada nije promenio svoja rasistièka gledišta. Ironijom sluèaja, odlasci ove trojice politièara dogodili su se tokom iste nedelje u kojoj je Vrhovni sud Sjedinjenih Država podržao osnovne programe afirmacije manjina za podsticanje veæe zastupljenosti rasa na koledžima i univerzitetima. Aktivisti sa obe strane politièkog spektra kažu kako ne sumnjaju da æe pitanja medjurasnih odnosa još godinama biti u središtu pažnje politièkih debata u Americi.

XS
SM
MD
LG