Linkovi

Buš razmatra mougænost slanja amerièkih mirovnih trupa u Liberiju - 2003-07-06


Predsednik Džordž Buš je ukazao da razmatra nekoliko vojnih opcija-od poveæanja obezbedjenja amerièke ambasade u liberijskoj prestonici Monroviji do predvodjenja medjunarodne mirovne operacije u Liberiji. Prema reèima general Rièarda Majersa, predsednik Buš se èvsto drži jedne poente: liberijski predsednik Èarl Tejlor se mora povinovati uslovima obustave vatre i predati vlast.

“ Èarl Tajlor nije doneo nikakvo dobro Liberiji, nije bio od pomoæi susednim zemljama“

Upitan tokom intervjua te-ve mreži Foks da li bi Sjedinjene Države mogle intervenisati unilateralno u Liberiji, general Majers je odgovorio da bi Sjedinjene Države mogle intervenisati unilateralno da bi se evakuisali amerièki državljani , ali da žele multilateralan prilaz rešenju krize u Liberiji u kome bi zemlje u tom delu sveta igrale vodeæu ulogu.

”Uvek smo spremni kada su u pitanju naši državljani, naši ljudi koji su na dužnosti u našoj ambasadi u Monroviji , da preduzmemo neborbenu operaciju njihovog evakuisanja. Izvan toga, smatram da stvarno želimo da zemlje u tom regionu pomognu u rešenju problema u Liberiji“.

General Majers je upozorio da predsednik Buš još nije doneo nikakvu odluku , ali je izrazio nadu da bi boravak amerièkih trupa bio kratkotrajan u Liberiji. Prema njegovim reèima, amerièke trupe ne bi svrgnule s vlasti liberijaskog predsednika Tejlora.

“Smatram da se to ne bi dogodilo. Smatram da to nije jedna od naših opcija”

Bilo je apela iz inostranstva za stacioniranja znatnog amerièkog vojnog kontigenta, jaèine do dve hiljade vojnika, koji bi predvodio medjunarodne mirovne snage. Predsednik Buš je nagovestio da je naklonjen tim apelima , navodeæi jedinstvene istorijske veze Amerike sa Liberijom koju su osnovali oslobodjeni amerièki robovi u devetnaestom veku. Predsednik Buš je naglasio da neæe doneti žurnu odluku. Uticajni senator i predsednikov saveznik Džek Vorner, republikanac iz Virdžinije, upozorio je u intervjuu te-ve mreži En-bi-si da je rizik velik i istakao da bi Kongres trebalo da se izjasni o tome.

“ To je predsednièka odluka. Rekao bih, meðutim, voðstvu u Senatu i s najveæim poštovanjem predsedniku Bušu da želim da se u Kongresu glasa o tome pre nego što poènemo da šaljemo znatne vojne u taj region“.

Senator Vorner je ukazao da kao predsednik Senatskog odbora za oružane snage ima pristupo strogo poverljivim informacijama o Liberiji. Prema njegovim reèima, od bitne je važnosti da senatsko vodjstvo stavi te informacije na raspolaganje svim èlaovima Senata pre nego što se amerièke trupe još jednost izlože opasnosti.

XS
SM
MD
LG