Linkovi

Život i delo Èarlija Èaplina - 2003-07-06


Ovaj film o Èarliju Èaplinu obuhvata duge segmente iz umetnikovih filmova, ukljuèujuæi ostvarenja ”The Kid“- ”Skitnica“, ”City Lights“ - Svetlosti velegrada, i ”Modern Times“ - Moderna vremena. Ti inserti su prožeti intervjuima sa rediteljima poput Martina Skorsezea i Vudija Alena, kao i sa glumcima Robertom Dauniijem mladjim i Džonijem Depom. Reditelj Ssikel kaže da je bio impresioniran interesovanjem holivudske zajednice za njegov filmski projekat. Šikel, koji je režirao i producirao više od 30 TV dokumentaraca, ukljuèujuæi klasiène serije ”Život se preklapa sa filmom“, kaže da je bio posebno zadovoljan što je bio u stanju da èuje seæanja neke od Èarlijeve dece, ukljuèujuchi Džeraldin, za koju kaže da je bila divna u tom intervjuu za film. Ona je takodje prisustvovala premijeri filma u Kanu kao i u Silver Springu. Dopada joj se film, kaže reditelj, što mu je posebno drago. Džeraldin Èaplin, zvezda filmova poput Doktora Živaga i Doba nevinosti, izjavila je za Glas Amerike da filmu Šikela o njenom ocu daje najbolje moguæe ocene.

”Videla sam ovaj film u Kanu i apsolutno je divan. Obožavam ga, jer je dirljiv. Drugaèiji je od bilo kog drugog dokumentarca koji sam videla o svom ocu. Savršen je”.

Mada ovaj dokumentarac pokazuje neke dramatiène scene iz života Èarlija Èaplina van kamere, ukljuèujuæi njegove sklonosti za veoma mlade žene - Džeraldin Èaplin kaže da su njena seæanja na legendarnog oca sada veoma jednostavna:

”Moja najupeèatljivija seæanja sada su o porodiènom životu, kod kuæe pored kamina. Takodje se seæam odlazaka u restoran i njegovog luckastog ponašanja i glume. Seæam se i toga da je mrzeo Božiæne praznike”.

Gospodin Ssikel kaže da je kao dete više voleo komièare Abota i Kostela, te je stoga kad je kompanija Vorner Braders tražila od njega da napravi dokumentarac o Èarliju prišao tom projektu bez ikakvih predrasuda, a ne kao stari obožavalac.

”Dokumentarac ima za cilj da skrene pažnju ljudi na Èarlija Èaplina, èiji je život bio tokom godina pomalo izgubljen. Napravili smo objektivan film u kojem se vide neke negativnosti njegovog imidža”.

Ovaj dokumentarac sada se prikazuje na brojnim festivalima i bioskopima širom Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG