Linkovi

Amerièki predsednik Buš o Iraku - 2003-07-05


Èak i ako ovaj snimak dokaže da je Sadam Husein živ, portparol Bele kuæe Ari Flajšer je rekao da to ni na koji naèin ne umanjuje dostignuæa Amerikancima predvodjene invazije. Tokom brifinga posle govora predsednika Buša povodom juèerašnjeg praznika, Dana nezavisnosti, Flajšer je rekao da amerièka Centralna obaveštajna agencija analizira snimak kako bi utvrdila da li se zaista radi o Sadamovom glasu.

”Bez obzira na to da li je u pitanju Sadam ili ne. Bez obzira da li je on živ ili mrtav. Misija u smislu svrgavanja režima je obavljena. Irak je, medjutim, još uvek opasno mesto i mi æemo pažljivo analizirati ovaj snimak”.

Na snimku koji je emitovala TV mreža Al Džazira, apeluje se na Iraèane da zaštite grupe koje se bore protiv koalicionih trupa. Govornik koji tvrdi da je Sadam Husein kaže da su on i njegovi sledbenici još uvek u Iraku i da rukovode napadima na Amerikance. Neizvesnost u pogledu Sadamove sudbine, kako se smatra, ohrabruje napade na koalicione trupe i Vašington sada nudi 25 miliona dolara nagradu za hapšenje bivšeg iraèkog lidera ili dokaz o njegovoj smrti. Flajšer je rekao da Bela kuæa veruje da su mnogi iraèki nauènici nespremni da pruže informacije o iraèkom programu naoružanja jer strahuju od Sadama i njegovih sinova, koji nisu još uhvaæeni. Neposredna pretnja iraèkog oružja masovnog uništenja je bila najvažniji razlog koji je predsednik Buš izneo kao razlog za invaziju na tu zemlju. Pa ipak, više od dva meseca od kako je predsednik Buš proglasio da su veliki sukobi završeni, nije pronadjeno takvo oružje. Bez pominjanja imena predsednika Buša, govornik na pomenutom audio snimku dovodi u pitanje opravdanje za rat postavljajuæi pitanje - ”Gde je to oružje masovnog uništenja?“. Predsednik Buss tvrdi da su pronadjeni dokazi o zabranjenom hemijskom i biološkom oružju u Iraku. U svom govoru povodom 4. jula, predsednik Buš je rekao da amerièke snage èine svet bezbednijim, spreèavanjem terorista da se domognu oružja masovnog uništenja.

”Bez aktivne angažovanosti Sjedinjenih Država u svetu, niko se ne bi usprotivio ambicijama tirana i milioni bi živeli na milost i nemilost terorista. Aktivnim angažovanjem Amerike u svetu, tirani strahuju dok su teroristi u bekstvu”.

Ukoliko je ovaj snimak autentièan to bi bio prvi defintivan dokaz da je Sadam preživeo rat. Amerièki obaveštajni analitièari su prouèili snimak, ali zbog lošeg kvaliteta snimka nisu bili u stanju da donesu pouzdani zakljuèak da li je na njemu zaista glas Sadama Huseina.

XS
SM
MD
LG